Historisch Genootschap Waddinxveen

Eerder verworven

DSC02384

Foto: Annelies Weijermars

Bij de opening van onze oudheidskamer heeft de gemeente ons de schatkist van Waddinxveen in bruikleen gegeven. De kist die in vroeger tijden de inkomsten van de gemeente bevatte, heeft een prominente plaats gekregen in onze oudheidskamer, naast de voormalige burgemeestersstoel.
Hier een foto van de schatkist, die tegenwoordig leeg is.

Het charter is een zeer oud document, uit de tijd van Johan van Oldebarnevelt. Als u goed kijkt, ziet u het jaartal 1609, aan het begin van het Twaalfjarig Bestand dus. In de tekst staat, dat er toestemming wordt verleend voor de bouw van een waterwerk in het Noordeinde. Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Bij de glas-in-loodramen van Verheul staat een uitvoerige toelichting. Wilt u over de beroemde Waddinxveens carrosseriebouwer Verheul meer weten? Klik dan hier.

In Waddinxveen was in vroeger tijden een aanzienlijke speelgoedindustrie. Geen plastic, maar houten speelgoed was toen populair. Hier ziet u een houten speelgoedauto uit vroeger tijden.
Eén van de speelgoedfabrieken was die van Okkerse. Net zoals dat destijds bij de carrosseriefabriek van Verheul gebeurde (zie hierboven), werd er bij het vijftigjarig bestaan van de speelgoedfabrikant in 1951 door het personeel een glas-in-lood-raam aangeboden.
Hier ziet u een aantal foto’s van dit raam.

Vrijdag 29 mei 2015 is op de hoek Kerkweg-Prinses Beatrixlaan de Vertelbank onthuld.
Deze Vertelbank, die vergezeld gaat van een fotobord met oude foto’s van deze plek bij de Passage, is een initiatief van het HGW. Hij is gerealiseerd met financiële steun van de Rotaryclub Waddinxveen.Hieronder ziet u wat foto’s van deze onthulling. Hoewel het weer niet meewerkte, is het HGW toch zeer blij met deze Vertelbank. Laten Waddinxveners  die weten hoe het er vroeger uitzag tussen Petteplas en Passage, gezeten op de Vertelbank, hun dorpsgenoten daarover vertellen!

1

Tja, de toeschouwers moesten er wel wat voor over hebben…

4

…maar na de toespraakjes poseren (vlnr) wethouder Vroom, voorzitter HGW Broer en Rotaryvoorzitter Folge achter de bank.

6

En… hoe zag het er hier vroeger uit?5

Nou, zo…

7  De tekst midden op de Vertelbank

8 Het fotobord moet nog onthuld worden…

Er komt trouwens een tweede Vertelbank, bij het oude kerkhof aan de Kerkweg-Oost! Wij houden u op de hoogte.

Foto’s: Annelies Weijermars