Historisch Genootschap Waddinxveen

Eerdere foto’s van de week

13-4-24: Zo zag het er in de jaren zeventig uit aan de Johannes Postlaan. Momenteel is het een kale boel daar maar er komen hoe dan ook nieuwe woningen.

30-3-24: Wat denkt u? Zou het goed afgelopen zijn met deze paasos?  Slager Versluis vol trots met de os voor zijn winkel aan de Kerkweg.

9-3-24: Een dag na Wereldvrouwendag: De Waddinxveense Kunstkring organiseert op 19 maart 2024 in De Kroon een avond over vrouwelijke fotografen. Hier eeen afbeelding van de Waddinxveense Kobie Koorengevel.

2-3-24:  Was het Koninginnedag 1955, toen deze foto genomen werd? Achter het stuur ziet u Toon Hoogendoorn met rechts zijn broertje Bram. De Eikenlaan herbergde destijds geen camping, zoals u misschien zou denken. De caravans  op de achtergrond (aangepaste autobussen) waren noodwoningen.

24-2-24:  Garage Boonstoppel – ooit begonnen aan de Oranje laan – verhuist naar de Coenecoop. 

17-2-24: Deze week een foto beschikbaar gesteld door Rob de Boer. Schoolfoto’s van weleer zijn voor de ouderen onder ons vaak een feest van herkenning.
Dit is een klassenfoto van de vijfde klas Koningin Julianaschool op het schoolplein, toen nog aan de Kerkweg (naast de huidige Kruiskerk). De foto dateert uit 1967. Maar wie staan er allemaal op?? Weet u het? Mail het ons.

10-2-24: Zijn deze heavy boys waterpoloërs, poserend in het voormalige zwembad aan de Kanaaldijk? Weet u het? Mail het ons.

3-2-24: Een oude foto van de Kerkweg met op de achtergrond de villa’s van Dirk Verheul en huisarts Piet van der Linde. Met nog de sloot voor de deur. Waarschijnlijk jaren vijftig.

 

20-1-24: Weet u het nog, dat de weekmarkt ooit aan de Juliana van Stolberglaan gehouden werd? De foto is uit 1972.

20-1-24: De Oranjelaan, het pand van de Coöperatieve Verbuiksvereniging Ons Voordeel.


23-12-23: Een oude foto, beschikbaar gesteld door Gerda Wesdorp. Het is een foto van haar overgrootmoeder en grootmoeder op het boerenland in Waddinxveen, gemaakt omstreeks 1910. U ziet Lena Buitelaar-van de Sterre met drie van haar kinderen, in ieder geval oma Alie en haar zusje Lena. De broers van oma zijn een busbedrijf begonnen in Waddinxveen, de Gebroeders Buitelaar.

Maarrrr, waar zou deze foto in Waddinxveen gemaakt zijn? Weet u het? Mail het ons!

2-12-23: bij calamiteiten of onderhoudswerkzaaamheden vaart er dikwijls een pontje over de Gouwe, voor fietsers en voetgangers. Dit is in 1984.

25-11-23: het voormalige postkantoor in de jaren tachtig. Nu gaat er eindelijk iets gebouwd worden klik hier.

11-11-23: Fred Veldwijk stelde deze foto beschikbaar. Hij staat hier als klein ventje in januari 1963 voor de Raiffeisenbank in de Oranjelaan. Later kwam daar de eerste Chinees van ons dorp.

4-11-23: een klassenfoto uit 1935 van de School met de Bijbel aan de Oranjelaan. Als de leerlingen op deze foto nog zouden leven, moeten ze onderhand wel honderd zijn.

28-10-23: 1875, Kikkershil, de familie Hannes Hofman woonde er. Het stond ter hoogte van Henegouwerweg 103. Toen het in 1965 leeg kwam te staan is het gesloopt.

21-10-23: Wat voor winter gaan we krijgen? Dit was de winter van 1963, Henegouwerweg.

14-10-23: receptie bij Boekhandel Veldwijk in de Oranjelaan.

30-9-23: Bodedienst Van Nielen. Vader Bas (in de auto) en oom Jaap met hun vrachtauto op de Nieuwe Markt in Gouda.

23-9-23: een foto van Mart de Zwart, waarschijnlijk jaren 70. De silo’s waren van De Waard ( bouwmaterialen) met cement uit Obourg (België) en Maastricht. Ze werden gevuld door schepen die in de Gouwe lagen. Kleine boefjes klommen er nog weleens in.

16-9-23: het Warnaarplantsoen, waar vroeger vele Waddinxveense gezinnen een zondagswandeling maakten.

9-9-23: de afgelopen weken publiceerden wij een kopie van een advertentiepagina uit vroeger tijden. Dit is aflevering 4 en voorlopig de laatste. Hier nog wat mijmeringen die horen bij het verleden.

Duik in de tijd: De Schatgraver van Waddinxveen

In het pittoreske dorp Waddinxveen woont een gepassioneerde schatgraver, zij het niet in de traditionele zin. De schatten die deze bewoner opgraaft, zijn geen glimmende juwelen of verloren schatten uit een ver verleden, maar eerder stille getuigen van de gemeenschap en geschiedenis van dit charmante dorp. Als fervent verzamelaar heeft deze inwoner een unieke passie voor het bewaren van alles wat met Waddinxveen te maken heeft.

Recentelijk heeft deze verzamelaar een bijzonder stuk aan zijn collectie toegevoegd – een boekje genaamd “Poly Huishoudkasboek”. Dit kleine boekje, vermoedelijk uit de jaren ’70, was landelijk verspreid maar had een twist: elke gemeente kreeg zijn eigen versie, vol met advertenties van plaatselijke ondernemers. Dit stukje geschiedenis biedt een intrigerende blik op het alledaagse leven en de bedrijvigheid van Waddinxveen in die tijd.

Het “Poly Huishoudkasboek” mag dan misschien geen klassieke schat lijken, maar het vertelt een verhaal over het dorp en zijn mensen. De advertenties van plaatselijke ondernemers brengen herinneringen naar boven aan winkels en diensten die misschien al lang niet meer
bestaan, maar die ooit het kloppende hart van de gemeenschap
vormden.

De verzamelaar zelf wordt geleid door nieuwsgierigheid en een diepe waardering voor de geschiedenis van zijn dorp. Elk stuk dat wordt toegevoegd aan de verzameling is als een puzzelstukje dat de complete afbeelding van Waddinxveens verleden steeds duidelijker maakt. Van oude ansichtkaarten tot krantenknipsels, dit is meer dan alleen een verzameling objecten – het is een eerbetoon aan de mensen, plaatsen en momenten die Waddinxveen hebben gevormd.

Het werk van deze schatgraver doet denken aan het belang van het koesteren van lokale geschiedenis. Het herinnert ons eraan dat elke plek zijn eigen unieke verhaal heeft, dat kan worden onthuld door aandacht te schenken aan de kleine details en schijnbaar alledaagse voorwerpen.

Dus, de volgende keer dat je door de straten van Waddinxveen loopt,bedenk dan dat onder de oppervlakte van het heden een schat aan verhalen ligt – verhalen die worden bewaard door gepassioneerde individuen zoals deze verzamelaar, die met elk stukje dat ze bewaren, een eerbetoon brengen aan de rijke geschiedenis van dit geliefde dorp.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

2-9-23: de komende tijd publiceren wij wekelijks een kopie van een advertentiepagina uit vroeger tijden. Dit is aflevering 3.

19-8-23: de komende tijd publiceren wij wekelijks een kopie van een advertentiepagina uit vroeger tijden. Dit is aflevering 2.

19-8-23: de komende tijd publiceren wij wekelijks een kopie van een advertentiepagina uit vroeger tijden. Dit is aflevering 1.

22-7-23: naar verluidt gaat het restaurant aan de Nesse 16  sluiten. Ooit zag het pand er zo uit, en werd bewoond door de familie Kempkes.

15-7-23: het voormalige gemeentehuis dat dienst deed tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

17-6-23: Zwemmen in de Gouwe in de jaren vijftig. Mét badmuts!

3-6-23: Het vroegere zwembad van Waddinxveen. Er is over het huidige nog wel wat te doen: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/25655/nieuw-zwembad-moet-pal-naast-het-huidige-exemplaar-komen

27-5-23: Een foto uit de begintijd (1983/1984) van Gered Gereedschap? Mogelijk in de garage van dhr. Glasbeek. Weet u het? Mail het ons!  d.-j.thuis@hgwaddinxveen.nl

<–>

13-5-23: Lhno De Rank. Links directeur mw. Den Bakker, rechts schooldecaan en adjunct-directeur J.D. Geel, een van de oprichters van ons Genootschap. Hij was decaan en adjunct-directeur van deze opleiding. De foto dateert uit 1985.

6-5-23: Waddinxveen in 1960. Toen zag het er anders uit.

29-4-23: Duitse soldaten – na de capitulatie – worden afgevoerd. De foto is gemaakt op de huidige Coenecoopbrug, toen Rijkswegbrug A12. Destijds was dit Waddinxveens grondgebied, thans Gouds, Nieuwe Gouwe OZ. Links is de Wilhelminakade zichtbaar. De villa met puntdak is nu Nieuwe Gouwe OZ 100. 

Dit gebeurde allemaal onder toezicht van Canadese soldaten van de Princess Louise Dragoon Guards. Van voertuig T95680 is ook een andere foto uit Rotterdam bekend. Het is een T16 carrier en die heeft geen rond stuur maar sticks om te sturen. Deze Duitse soldaten worden vanuit Rotterdam richting Duitsland verplaatst. De foto zal gemaakt zijn door de eigenaar van de motorfiets op de voorgrond.

22-4-23: kleuterschool De goede Herder aan het Zwarte Pad, achter de Ziekenzorg aan de Kerkweg.

15-4-23: veldwachter Minnee, mét rokertje.


8-4-23: de paasos van slager Kors van Tilburg op de gevoelige plaat.
In de week voor Pasen werd er vaak gepronkt met de paasos. Vol trots leidden de grotere slagers hun vetgemeste beesten met tromgeroffel en behangen met kransen door de stad of het dorp. Iedereen kon dan kennismaken met de kwaliteit die ze verkochten. Op die manier probeerden zij klanten te werven, want andere vormen van reclame waren er nauwelijks. De meeste slagers waren daarvoor echter te klein. Die konden per week niet eens een hele koe verkopen.

— 


1-4-23: Met een zekere regelmaat ontvangt onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis nieuwe (eigenlijk oude) foto’s van ons dorp. Niet altijd is bekend, om welke plek of – in dit geval – welke boerderij het gaat. Weet u het? Mail het ons!  d.-j.thuis@hgwaddinxveen.nl

25-3-23: 1973, het zwembad De Sniep is net geopend.

25-3-23: ’t Zal my benieuwen, zo luidt het onderschrift.

Onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis is al aardig op weg met zijn zoektocht naar de oorsprong van het beeld, een leeuw, op de hoek van het pand aan de Noordkade. Als laatste was er de meubeltoonzaal van Bakker meubelen gevestigd. Vanaf de bouw in 1914 staat het beeldje al op de hoek te pronken. De leus ’t Zal my benieuwen komt zeer waarschijnlijk van de vooral jonge dames uit Gouda, die met de boot Gouwe Nimf  van Gouda naar Waddinxveen kwamen om er te werken in de toenmalige  Kurkwarenfabriek van Vermeulen. Als de dames na een dag werken weer naar huis gebracht moesten worden, was de vraag altijd, of de Gouwe Nimf er al lag. Vandaar dat ’t Zal my benieuwen. Lees onder de foto verder.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

Op deze oude foto van de fabriek kan men zien dat het beeldje er destijds al was. (Zie het rode cirkeltje rechtsonder.)

Deze tekst is afkomstig uit het boekje Waddinxveen 750 jaar van W. Verboom uit 1983. Een jaar of tien geleden zijn er kleuren op het beeld aangebracht. Op de schildjes ziet men behalve een duif tevens de Nederlandse leeuw. Deze is ook te zien is op het bord Poort geopend mond gesloten, dat Waddinxveen van de gemeente Rotterdam gekregen heeft.

5-3-23: we schrijven 1937. Zie onderschrift.

18-2-23: waarschijnlijk eind jaren 60,  nu de Mercuriusweg. Op de achtergrond de Burgemeester Trooststraat. 

4-2-23: de Kerkweg-Oost in de jaren zeventig. Wat een rust!

4-2-23: het Jaagpad (nu Henegouwerweg) met de Maalderij aan de Brugweg, 1933.

28-1-23: de firma De Rooij, een van de drie Waddinxveense ondernemers die zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland 2023 .

14-1-23: de welpen van de R.-K. Scouting Waddinxveen Charles de Foucauld. Vroeger spraken we over padvinderij, maar dat lijkt niet meer te kunnen in deze tijd.  Wie staan er allemaal op deze foto? Als u het weet, ook als het maar een enkele naam is, laat het ons dan weten! De foto dateert uit het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw. De mannen zullen nu dus wel zestigers zijn.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Waddinxveense padvinderij? Klik dan hier.

.

7-1-23: Tja, aan het begin van het nieuwe jaar een raadselachtige foto. Waar zou dit dan kunnen zijn? Deze plek lijkt de Kerkweg of -straat, maar… En wat moeten we met het doorgehaalde Moercapelle, dat vervangen is door Waddingsveen? Als u het weet, laat het ons dan weten!

17-12-22: IJspret aan de Ringdijk, ongeveer ter hoogte van het gebouw van Concordia. De foto dateert uit 1967.

3-12-22: Korfbalvereniging Korbis bestaat in 2023 45 jaar, en schreef onlangs haar 300e lid in. Zie:  https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/sport/24872/mijlpaal-en-overwinning-voor-korbis. Deze foto dateert uit 1981.

26-11-22: RTW Waddinxveen begon destijds met champagne, thans liggen de zaken wat minder gunstig. https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/24860/twee-voor-twaalf-voor-rtw

12-11-22: Afgelopen week reuring bij de Gouwe: een containerschip vol met bier had problemen met de machinekamer. Ooit was het veel, veel rustiger op de Gouwe.


22-10-22: Kunt ú het zich nog herinneren, de komst van de eerste computers en
hun verbinding met internet? 1998, de eerste computers in de bibliotheek, toen nog aan de Juliana van Stolberglaan.

24-9-22: We schrijven eind jaren vijftig: Chris Zwijgers en zijn vrouw Marrie ontvangen in hun gloednieuwe zaak aan het Koningin Wilhelminapleinde toenmalige  Commissaris der Koningin .

17-9-22: Noordeinde 118, een foto van Arnold Tak..

3-9-22: de Gouweloop op 23 februari 1970. Aan kop: Henk de Vries.27-8-22: de brandweer in actie bij een deel van Kerkweg-0ost, destijds de Stroobuurt (bij)genaamd. Het voorafgaande optreden van prins Bernhard was niet succesvol: hij zou deze huisje wel even opblazen om ruimte te maken voor het nieuwe (tijdelijke) winkelcentrum De Passage. Er was wel een enorme knal,  maar de huisjes bleven staan.6-8-22: Het is weer Tentweek in Waddinxveen. Hieronder ziet u, hoe dat er 22 jaar geleden uitzag.

30-7-22: het “Sleutelkwartier” staat momenteel volop in de aandacht. Zie hier. Op onderstaande foto kunt u de situatie omstreeks 1960 bekijken.

16-7-22: in de week van 4 juli was Waddinxveen veelvuldig op de radio. Thema was o.a. de enorme groei die de gemeente doormaakt en de problemen die daarmee samenhangen. Zouden de mensen naar de uitzending geluisterd hebben met een bij Heemskerk (destijds in de Dorpstraat) gekochte radio?

Het busje van Heemskerk ziet u hieronder, op het Wilhelminaplein, meerijdend in een reclamekaravaan ergens in de jaren zestig.

25-6-22: de oude locatie van Jongeren- en jeugdcentrum De Bonkelaar. De foto dateert uit 1976.
Voor veel Waddinxveners was de Bonkelaar de enige plek waar je met je vrienden kon uitgaan. De bezoekers van toen zullen zo langzamerhand wel opa of oma zijn.

25-6-22: een foto van het voormalige Postkantoor aan de Kerkweg-Oost. Het terrein ligt alweer een jaar of wat braak. Maar… gaat er nu toch wat gebeuren?

Zie: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/24159/nieuwe-ontwikkelaar-gevonden-voor-bouw-zorgcomplex

25-6-22: 1992, de LOTUS, Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers aan het werk bij een oefening van de EHBO in de Staringlaan. Busonderneming West-Nederland??? Is er niet meer. Op de achtergrond  de vrachtwagens van Van der Loo.

 Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

28-5-22: Afgelopen week bestond voetbalvereniging ASW, ontstaan uit de fusie (1 juli 2010) van WSE en VV Waddinxveen, honderd jaar. De oprichtingsdatum van vv Waddinxveen is 20 mei 1922, die van WSE 9 juni 1948.

Op de foto: WSE 1 omstreeks 1954.

Zie ook: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/23998/asw-wordt-een-volwassen-club

 Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

Op de foto staande vlnr: John Tange, Kleiweg(?), niet in sporttenue: Gerts (z.v. de tuinder), Thijs Bunnik, Thijs Fens en voorzitter Adriaan Compeer. In het midden: Henk Bresser, Cor Blonk en Arie Sluys. Op hun hurken: Co Doeleman (z.v. de onderwijzer), keeper Wesseling(?), Adrie Luiten en Co Bosman.

Met dank aan Huug van den Dool, die de namen leverde.

7-5-22: Een foto van de brandweer aan de Zuidkade (jaartal onbekend). Sluit aan bij dit bericht in HvH. Brandweer2-4-22: de viering van 5 mei 1947. De ouders van de verzetsstrijder Jan Molenaar (SOE-agent en marconist): Jan Molenaar sr., mw. Molenaar en rechts  zusje Heintje begeven zich van hun ouderlijk huis naar het Oorlogsmonument bij het station.

26-3-22: Afgelopen week gaf Concordia onder de titel Parel aan de Gouwe een concert, dat al heel lang uitgesteld was. Zie https://www.concordia-waddinxveen.nl/evenement/bevrijdingsconcert-2022/

Op onderstaande foto uit 1937 zien we – tegenover de spijsfabriek van C.P. Broer,  aan het begin van de Passage bij het Station – een optreden van het harmonieorkest in de muziektent aldaar.

Is het misschien een idee, een muziektent te bouwen in het Warnaarplantsoen? 

19-3-22: Hotel-cafe-restaurant De Unie in 1970. Het is door de gemeente aangekocht. Lees hier meer.

12-3-22: een foto uit 1997, het AZC aan de Zuidelijke Rondweg.

26-2-22: Toon Pille, de nabij het station in Gouda gefusilleerde verzetsstrijder uit Waddinxveen.

19-2-22: een oude foto van Dorpstraat 55 omstreeks 1910. De boerderij staat er anno 2022 nog steeds, maar is bijna niet meer herkenbaar door allerlei verbouwingen. Echter… als je goed kijkt zie je, dat het schuurtje nog origineel is.

12-2-22: de Plasweg omstreeks 1954.29-1-22: Openbare school B, thans de Theo Thijssenschool, is anno 2022 weer te klein voor ons dorp, dat nog steeds groeit en groeit. Zie ook dit artikel in Hart van Holland

15-1-22:

8-1-22: de lhno aan de Ieplaan/Esdoornlaan. Het terrein ligt al jaren braak, maar er zijn nu plannen voor woningbouw. Zie: https://www.hartvanwaddinxveen.nl/nieuws/algemeen/23364/bouwplan-voor-diverse-woningtypes-aan-de-esdoornlaan 


1-1-22: de westertoren van de Hefbrug met een mooi zicht op de Nesse (23 december 2021).

18-12-21: De Hoop, ooit aan de Zuidkade.

11-12-21: onlangs kreeg Waddinxveen er een gemeentelijk monument bij: Zuidkade33.

4-12-21: de weegbrug aan de Noordkade, vermoedelijk jaren zestig. Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J. Thuis.

27-11-21: een zomers tafereeltje. We zullen er nopg even op moeten wachten! 

20-11-21: de aankomst van Sint-Nicolaas, begin jaren 6o aan de Zuidkade. De Gasfabriek is nog zichtbaar op de achtergrond. 6-11-21: momenteel staat een stevig hek rondom Huize Souburgh, de sloop kan beginnen. Op de foto de opening  op 16 november 1966 door burgemeester C. van der Hooft, in aanwezigheid van de dominees Snoei en Verwelius. De heer Kempkes kijkt verwachtingsvol vol toe.
.30-10-21: A.P.F.A.J. Albarda, fungerend (waarnemend) burgemeester van juni tot december 1945, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog dus.
23-10-21: garage Boonstoppel aan de Oranjelaan (tegenover het Chinese restaurant).

V.l.n.r.: André de Groot (staand tegen de muur), Koos van Vliet, Gerard den Dekker, Piet van Oudenallen, Ab van Rijswijk, Ank van ’t Slot, Piet Verdonk, Arie Boonstoppel sr., Joop van Beek en Daan Oskam. Op de voorgrond in de witte overall Nico Geers. Jaartal foto onbekend maar volgens kenners staat er een Opel Record uit 1962 op de smeerput.

16-10-21: Jaren ’70, zicht op de Henegouwerweg waar de fabriek van Van den Berg nog moet groeien.2-10-21: 6 oktober 2021 is het veertig jaar geleden dat het Gouweaquaduct werd opengesteld.25-9-21: groepsfoto van een klas van school B no. 4 te Waddinxveen omstreeks 1900. De jongejuffrouw vierde van links op de voorste rij, kon kennelijk slechts met moeite het leitje vasthouden.18-9-21: N.V. Meubelfabriek Riedemans & Klaarenbeek aan de Jan Dorrekenskade 80 en 82.

4-9-21: het personeel van meubelfabriek Kempkes in 1934. Onlangs heeft de stichter van de fabriek, Arie Kempkes, een straatnaam in Waddinxveen gekregen. Nu uw webmaster nog.

28-8-21: een dagje op stap met de bus van de firma Buitelaar.


21-8-21: de Kerkweg-Oost, ABN-bank en hotel-café-restaurant De Unie, 31 oktober 1978.
Met rechts de toren van de Brugkerk in de steigers..

14-8-21: de tweede gashouder die in 1926 aan de Kromme Esse gebouwd is.

 7-8-21: de Ringvaartsingel met op de achtergrond het Victorplein en op de voorgrond… opa J. Blom met zijn kleinkind Dick-Jan Thuis, onze fotoredacteur. De foto dateert van 1967.


10-7-21: een luchtfoto uit 1976. Huize Souburgh prominent in het midden met de kleine aanleunwoningen als klein dorpje ernaast.
Eind 2021 gaat het oude gedeelte van Souburgh plat en komen er nieuwe woontorens voor terug.

3-7-21: voormalig jongerencentrum De Bonkelaar aan de Beukenhof. In de jaren zeventig bekend wegens optredens van Herman Brood, Massada, Youp van ’t Hek, drs. P. e.a. 26-6-21: op deze dag is het Veteranendag. De gemeente Waddinxveen wil niet dat de Molukse KNIL-militairen in Waddinxveen vergeten worden. Op deze foto uit 1961 ziet u de familie  H. Kobrua, de schoonfamilie van onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis.


19-6-21: De toekomst van de sporthal aan de Dreef staat al een tijdje ter discussie, wel opknappen, niet opknappen of platgooien en er een nieuw, hybride pand neerzetten? We zullen het wel zien.
Op deze foto uit 1977 worden de laatste werkzaamheden verricht voor de opening. Zal het gebouw de vijftig jaar halen?

12-6-21: Deze week een foto van de pastorie van de gereformeerde kerk aan de Kerkweg (de Kruiskerk aan de Passage). De pastorie is gesloopt in februari 1969.

29-5-21: omstreeks 1890 zag een stukje van de Zuidkade er zo uit. Links de houtzagerij van fa. Alblas, daarnaast de remonstrantse kerk en rechts mogelijk papiermolen De Schone Haas.


22-5-21: het personeel van de School met den Bijbel aan de Oranjelaan.

15-5-21: we schrijven 1967. Hoek Zuidkade Jan Dorrekenskade-Oost ca. 1967.V.l.n.r. Zuidkade 27, destijds bewoond door W. Schildt, het pand van Slooten (gesloopt in 1968) het pand van W. Verboom en rechts op Zuidkade 21, de slagerij van Scheele en Wijnjeterp. 8-5-21: het in 1978 gebouwde gemeentehuis, waarvan de sloop mei 2021 begon. 1-5-21: de Zuidkade, houthandel Alblas, ca. 1925. Met bord N.V. Alblas en Gehners Houthandel. Hoofdkantoor Willebrordusplein 6 Rotterdam Tel. 4247.24-4-21: Verheul Carrosseriebouw produceerde deze bus voor Dobbelmann.
17-4-21: Verheul carrosseriebouw aan de Kleikade. Momenteel wordt de locatie waar Verheul in een later stadium zijn voertuigen produceerde, nabij het Gouweaquaduct, gesaneerd.10-4-21:de Nesse, lang geleden hoor!27-3-21: een foto genomen vanaf de val van de Hefbrug, richting de Nesse.20-3-21: een winters tafereel op de Petteplas, indertijd nog achter de Kruiskerk. Het gebouw achter de slee is de oude school (tussen de Spijsfabriek van Broer en de kerk).
13-3-21: Een door onze fotoredacteur ingekleurde foto van de Kerkweg-West. Op de achtergrond (links) ziet u nog net de Dorpstraat.6-3-21: Bakker Kerver in de Prunusstraat, in de Sniep. 27-2-21: de Verffabriek van Boonstoppel aan de Wilhelminakade. 

20-2-21: sneeuw en ijs zijn verdwenen, nu maar eens een plaatje uit de zomer, maar wel van tijden geleden. Het Noordeinde, in de verte kunt u de Watertoren zien.
6-2-21: vroeger had je ook ijspret: foto begin jaren 80 op het Kanaal. Links (uiteraard niet zichtbaar) het winkelcentrum.

6-2-21: vroeger had je ook sneeuw: gezicht op de huisjes aan de huidige Kerkweg-West, vanaf de Petteplas.

30-1-21: benzine in  Waddinxveen. Het pompstation is verdwenen, de Wereldwinkel ook, nu kan je er – aan de Koningin Wilhelminasingel – een visje kopen.


23-1-21: de padvinderij, in dit geval de kabouters, behorende tot de St.-Victorparochie. De kabouters, wier patrones (beschermheilige)  Catherina van Siena is/was, hadden hun clubhuis op de zolder van de voormalige St.-Jozefschool. Omstreeks 1970 wijzigde de jeugdbeweging haar naam in scouting, en verhuisde naar de Da Costaweg.

16-1-21: 25 januari 2021 bestond TOOS, de Dans- en Turnvereniging, honderd jaar. Hier ziet u een foto van de viering van het veertigjarig bestaan van de vereniging. Ze werd opgericht door de heren Bontebal en Alblas, die vóór 1921 al aan een mengvorm van gymnastiek en acrobatiek deden: acrogymnastiek.

9-1-21: De Kerkweg-West, mét sloot.

28-11-20: een foto van Tette Hemminga, de garage met benzinepomp aan de Dorpstraat, naast het oude Regthuys. Let op: beide heren keurig in het pak!


21-11-20: de eerste paal wordt geslagen voor de toenmalige nieuwe bibliotheek aan de Juliana van Stolberglaan.

14-11-20: op 25 november 1959 werden de winkels op het Koningin Wilhelminaplein  geopend door toenmalig commissaris van de koningin Klaasesz. Hier spreekt hij de openingswoorden, achter de microfoon. Rechts bakker Kerver, Daan Sonneveld en Kees van Mourik. Een foto van Jaap Asscheman.

7-11-20: een foto van Tette Hemminga, oliebollen worden ingepakt bij slager van Tilburg t.b.v. een inzamelingsactie voor de watersnoodslachtoffers 1953. Links mevr. Hemminga, rechts mevr. Verheul echtgenote van bakker Verheul.


24-10-20: een oude studiofoto van de familie Noteboom.We zien hier Albert Noteboom met vader Adrianus (geb. 1876),  moeder Teuntje en zusje Maria.Adriaan had een boekwinkel en leende boeken uit. Later deed hij wat met fotografie op de Kerkweg, op de plaats waar later een speelgoedzaak kwam. Fotograaf Sjaak sr. is zo in aanraking gekomen met fotografie en heeft de zaak voortgezet aan de Zuidkade.17-10-20: Echt waar, in 1963 viel er sneeuw! Foto gemaakt door Piet Grootendorst.10-10-20: Bevrijdingsfeest hoek Oranjelaan/Kerkweg-Oost. Ingekleurde foto van Tette Hemminga.3-10-20: de harmonie Concordia in de Stationsstraat eind jaren 70.26-9-20: De garage van Thijs van de Bergh, in het voormalige koetshuis van Dorpstraat 66. Er stond een benzinepomp van Shell. Per tankbeurt pompte Van de Bergh met de hand benzine op in een rond glazen reservoir met maatstrepen, meestal een liter of vijf, waarna hij de benzine in de tank liet lopen.
19-9-20: Het “Onderlaagje”, in de Waddinxveense volksmond de weg die – als je aan de westzijde van de Hefbrug richting Hefbrug  kijkt – rechts daarvan omlaag en niet de oprit opgaat. Deze foto uit de jaren 70 toont de winkeltjes aldaar: Warenhuis van Knaapen, het gele pand en het links daarvan Asscheman de schoenmaker. Op het hoekje zit drogist Van der Heijden. in 1969 was er een prijsvraag over de kunstenaars die beelden in Waddinxveen ontworpen hadden. De prijs was een binnenlandse vlucht naar Beek (Limburg), gevolgd door een bezoek aan de grotten aldaar.
5-9-20: deze bus van de firma Buitelaar wacht op zijn klantjes bij de Johan Postlaan.29-8-20: een foto uit het album van de opa en oma van Rob Kempkes. U ziet de tuin voor het huis, waar de Nesse doorheen loopt. De houten tuinmeubelen zijn waarschijnlijk speciaal voor deze tuin gemaakt, zoals dat destijds vaker voorkwam.
Rechts op de foto het hekwerk dat de tuin scheidt van het huis van de familie Glasbeek.
22-8-20: een gemeentelijk monument:de boerderij van Jan Piet de Zwart, Kanaaldijk 6. De boerderij stamt uit 1850.
15-8-20: een luchtfoto (eind jaren vijftig) van de autobusfabriek van Verheul nabij de huidige Coenecoopbrug.
25-7-20: de Dorpstraat, in waddinxveen nog steeds met één s, omstreeks 1960.
18-7-20: een luchtfoto van het wijkje dat wel de Strobuurt genoemd werd, zo ongeveer tegenover de Kruiskerk, wat nu Passage is.

Hier kunt u een artikel over deze Strobuurt lezen (bladzijde 9).


11-7-20: honderd jaar terug in de tijd! 1920?? Wie het weet, mag het zeggen. De Dorpstraat, ook toen al met één s.


4-7-20: de Kerkweg, die toen nog niet Kerkweg-Oost heette. Mét sloot en draaibruggen. Men heeft wel eens voorgesteld de naam Kerkweg te veranderen in Nostalgieweg, (verdwenen dus).

27-6-20: de Kerkweg, die toen nog niet Kerkweg-West heette. Mét sloot en draaibrug.

30-5-20: een nog lege Kanaaldijk, thans is er een industrieterrein. Op de achtergrond ziet u de Sint-Victorkerk.

                               

Hieronder ziet u de huidige situatie.

 

<>

23-5-20: het buitenzwembad aan de Sniep is net geopend, zomer 1970.


16-5-20: Waddinxveensche glorie! De eerste Waddinxveensche stoommeubelfabriek van de firma Van Schaik en Berghuis aan de Zuidkade. Nadat het pand door brand was verwoest, is er een nieuw gebouw gekomen.

9-5-20: het burgemeester Warnaarplantsoen in vroeger tijden. Ruimte genoeg, maar hou wel anderhalve meter afstand!


2-5-20: de bevrijding, Duitse militairen op de Zuidkade bij de toenmalige vestiging van Alblas, vermoedelijk vertrekkend in 1945. Hoe lang moest je in óns land ook al weer zijn om in dienst te mogen?


25-4-20: in 1960 was er geen sprake van corona op 30 april. De aubade op het schoolplein in de Oranjelaan.


18-4-20: 1972, de Zuidkade met nog een stukje van de torenspits van de Sint-Victorkerk. Tja, toen kon je nog sigaretten uit de automaat trekken…


11-4-20: de Kerkweg-West in de jaren zestig.


4-4-20: een door onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis ingekleurde foto van de Kerkweg omstreeks 1920.


28-3-20: een door onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis ingekleurde foto van de Noordkade met de molens de Beijenkorf en de Oranjeboom. Rechts ziet u het Jaagpad, thans de Henegouwerweg.
21-3-20: een oudje van de timmerfabriek van Van der Loo aan de Dorpstraat.
14-3-20: de Brugweg,1931. Mien en Henk Smits op de foto.

7-3-20: een prachtige nostalgische foto met links de bebouwing aan de Noordkade en de “watertaxi” op weg naar Gouda. Op de Henergouwerweg zijn werknemers van de betonfabriek Roggeveen met lorries en veel spierkracht bezig de rioolbuizen te verschepen. Vooraan een boot van de firma A. Vis, nr, 10.
22-2-20: we gaan terug naar 31 januari 1987. Burgemeester C. van der Linden speldt bij een vijftiental Waddinxveense Molukkers in het kader van de Rietkerkuitkering  de herdenkingspenning Uit waardering voor uw inzet op. De uitkering kwam voort uit de op 21 april 1986 gepubliceerde Gezamenlijke Verklaring van de Nederlandse regering en het Hoofdbestuur van de Badan Persatuan. Minister van Binnenlandse Zaken Koos Rietkerk, verantwoordelijk voor het minderhedenbeleid, en de Molukse dominee Samuël Metiarij hebben over het document onderhandeld. Namens de Nederlandse regering tekende minister-president Ruud Lubbers. .                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

Hier leest u het bijbehorende krantenbericht.

15-2-20:”Ja jongens,vroeger kon je ’s winters schaatsen, op de Gouwe.” De Henegouwerweg.
8-2-20: dhr. Kobrua met zijn zoon Jan aan de wandel door Waddinxveen. De foto is genomen omstreeks 1964, het Koningin Wilhelminaplein staat nog in de steigers en Albert Heijn is nog niet gebouwd.

1-2-20:  een prachtig oud plaatje van de Gouwe, opgestuurd door de schoonzoon van mw. De Wilde, die aan de Wilhelminakade woonde. Rechts het nog het bestaande huis Henegouwerweg 7, links de scheepswerf van firma Vis en op de achtergrond de graansilo van de firma Janmaat aan de Noordkade.
18-1-20: de woning van boter- en kaashandel De Rooij aan de Henegouwerweg.

11-1-20: 1931, Burgemeester Trooststraat  22 (eerder 42). Dit huis, gebouwd in opdracht van grootvader Cornelis Neven door diens zoon Gerrit wordt sinds 1977 bewoond door kleinzoon Adrie. Gerrit emigreerde in 1948 naar Canada en zette daar een nieuw aannemersbedrijf op.Voor het huis v.l.n.r.: Jannie, Arie en Johannes Neven.

21-12-19: we schrijven 1983, burgemeester Van der Linden (mét ambtsketen, tussen de vlaggen, derde van links) neemt het defilé t.g.v. 750 jaar Waddinxveen af.

14-12-19: de grootouders van Adrie Neven met hun dochter Cornelia. De familie (Rietveld) is omstreeks 1920 gefotografeerd vóór het huidige Zuidkade 103. Hopelijk waaien de hoedjes niet af.

30-11-19: de bouw het westelijke landhoofd van de Waddinxveense Hefbrug. Hier ziet u, hoe degelijk die is gebouwd. Op de foto, afkomstig van Adrie Neven, ziet u op de knieën diens vader, Arie Neven, en lopend zijn oom Gerrit.


23-11-19: zusje met grote broer voor de bakkerij van Van der Loo aan de Noordkade.


16-11-19: 10 november 1941, grote drukte in de speelgoedindustrie in Waddinxveen, want Sinterklaas komt er aan. Bij de Gebr. Plomp worden speelgoedauto’s gemaakt. Kunt u zien welk merk benzine ermee vervoerd zou moeten worden?


9-11-19: 1957, de moeder van Stefan Hoogendoorn was nog een klein meisje. Ónze brug staat niét op instorten!

2-11-19: begin jaren 50? Op de Henegouwerweg kon deze chauffeur van Hoogendoorn nog rustig poseren voor de fotograaf. 

                26-10-10: het benzinestation en tevens takelbedrijf Heijkoop op de hoek Rijnlandstraat – Jan Dorrekenskade. 


12-10-19 Het prachtige pand aan de Nesse waar ooit de directeur van Kempkes meubelfabriek woonde. De fabriek stond achter het huis.

 

24-8-19: de moeder van Stefan Hoogendoorn aan de hand van haar oma richting Café Sluisje aan de Nesse. Naar verluidt hebben veel Waddinxveners goede herinneringen aan dit etablissement.


17-8-191983. Waddinxveen bestaat 750 jaar en dat moest gevierd worden! Er was zelfs een live-uitzending met de Jeroen Pauw van toentertijd, Bert Woudenberg, als gespreksleider. En dat allemaal vanuit het Anne Frankcentrum. Het kanaal van Duitsland 3 moest er tijdelijk voor uit de lucht.


10-8-19:de Kurkwarenfabriek van Vermeulen aan de Noordkade. De Gouwe Nimf, die vrouwen en meisjes tussen Waddinxveen en Gouda vervoerde, ligt er aangemeerd. Meer informatie.

              


13-7-19: het bestuur van Waterpolovereniging De Gouwe

                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

Staand v.l.n.r.: S. Versloot, C. v. Mourik, C. Rietveld, A.P. de Graaf, H.K.v.d. Loo en A.C.v.d. Bosch.
Zittend: J.v. Eijk, H.H. Jenne (voorzitter) en N. Bontenbal.

29-6-19: zomer!


22-6-19: Nog geen verkeerslichten!

  

15-6-19: hier werd gebouwd naast de Brugkerk. Maar aan wat? Weet u het? Laat het ons weten!

8-9-19: weet u het nog? In 1964, op een dag in september, kwam een van de contragewichten van de Hefbrug met donderend geraas naar beneden. Geen doden of gewonden, miraculeus!, maar wel overlast. Hier ziet u het pontje dat werd ingezet toen de brug gerepareerd werd.


25-5-19: Gemeentewerken aan de Noordkade, 1932. Vier petten en een hoed en… een sigaar uiteraard.


18-5-19: De slagersjongens vóór de slagerij van Van Tilburg op de hoek van de Dorpstraat en de  Kerkweg-West.


11-5-19: het Postkantoor aan de Kerkweg-Oost. “Ja jongelui, vroeger had je nog postkantoren, minimaal één in elk dorp.”

                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

4-5-19: Toon Pille, Waddinxveens oorlogsslachtoffer. Naar verluidt wordt er binnenkort een straat naar hem genoemd.

.

                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

27-4-19: Koninginnedag in de jaren zestig.  Boer Van Tol aan het Noordeinde stelde zijn land beschikbaar voor een partijtje brommervoetbal.

.

 

13-4-19: een foto uit 1984: de spoorlijn Alphen-Gouda bestond toen vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan reed er een stoomlocomotief langs Waddinxveen-Centraal..

 

23-3-19: de tot nu toe recentste foto die hier gepubliceerd wordt: het terrein van de  geel-zwarten. Sinds 2010 bestaat de Voetbalvereniging Waddinxveen niet meer. Ze is gefuseerd met WSE (Waddinxveense Sportclub Excelsior). De twee clubs zijn samen verder gegaan onder de naam Altijd Strijdbaar Waddinxveen.

                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

© Gerard van Paassen

16-3-19: huize Marianne aan de Bloemendaalseweg. Een gemeentelijk monument.

 

2-3-19: eendrachtig de  Waddinxveense fanfare Concordia


2-3-19: Ieplaan (nr.86) in de jaren zestig. Wat een mooie auto, en wat een rust!

16-2-19 Het station Waddinxveen Centraal een poosje terug. Binnenkort gaat het helemaal op de schop.

In 1977 reed Jan Janssen (alleen de laatste honderd km, hoor) mee in  de monsterrit Parijs Waddinxveen.

 

26-1-19 De kruising Kerkweg-West / Dorpstraat.

19-1-19 SCHOOL MET DEN BYBEL in de Oranjelaan, Bybel met een Griekse y, jawel. De school gaat verhuizen.

5-1-19: Feest bij Concordia.

 

22-12-18: Begin jaren 30 van de vorige eeuw, de Burgemeester Trooststraat met brug .

 

 

8-12-18: begin jaren 30 van de vorige eeuw, toen de Piet Heinstraat nog de Prins Hendrikstraat was. .

 

 

1-12-18

Deze week: de Jan Dorrekenskade-Oost. De foto is genomen in de richting van het huidige spoor.

 


17-11-18

— 

 

10-11-18

een wel zeer oude foto: Krayesteyn aan het Onderlaagje bij de Hefbrug..
.

— 

3-11-18

Deze week: de Julianastraat in 1987. Rechts ziet u de inmiddels verdwenen dierenwinkel van Hoodie..

— 

25-10-18


 

8-9-18: De trots van Waddinxveen –  weliswaar in vroegere tijden – de autobusfabriek van Verheul. Deze was gelegen ten zuidoosten van de huidige Coenecoopbrug. Lees hier meer over autobusbedrijf Verheul.

1-9-18:een foto die wij niet kunnen thuisbrengen. Wat is hier aan de hand? De enige die we herkennen is oud-burgemeester Cor van der Hooft (onder de punt van de vlag, mét ambtsketen). Kunt u meer vertellen over deze foto? Laat het ons weten! 

4-8-18: een foto die dateert van vóór 1911, want het – nu oude – raadhuis staat er nog niet.                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

 

28-7-18. Een nostalgische foto van houthandel Alblas. Rechts ziet u de remonstrantse kerk.

 

21-7-18: vroeger was het ook weleens warm: het zwembad aan de Kanaaldijk.

   

14-7-18: het prille begin van de Passage. De kerktoren is er nog.


2-6-18: het oude bedrijventerrein van de firma J.Baas op de Kouwe Hoek langs het Kanaal aan de Kanaaldijk. 
                             

15-5-18: 25 november 1974 was er hoog bezoek in Waddinxveen.


7-4-18: Een foto beschikbaar gesteld door mevrouw Ankie Keizer-Sluys: Helena, Gonda en Piet Koolmees voor het huis Henegouwerweg 114, dat later eigendom werd van de familie Moons.

 

31-3-18: een foto beschikbaar gesteld door mevrouw Adri Snel-Sekeris. De chauffeur op de vrachtwagen van de firma Alblas zou Bertus van de Berg zijn. En wie is de mevrouw op het spatbord? Weet u dat?? Mail het ons!

 

 24-3-18: het jubilerende Concordia. 120 jaar jong.

                               Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met D.-J.Thuis.

Of: wie stonden er allemaal op de foto??


14-4-18: een oude foto van het winkeltje van opoe Koster Jan Dorrekenskade.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe