Voormalige speelgoedfabriek Okkerse 3

006 Ramen Okkerse (1900K)
Foto: Sjaak Noteboom

Links zien we het bos met de gekapte bomen: Okkerse maakte houten speelgoed. De compositie is naar rechts, naar het midden gedraaid. Daar is immers het belangrijkste tafereel te zien.
In het tweede paneel van links vliegt de (vredes)duif - de Tweede Wereldoorlog is zes jaar geleden geëindigd - naar twee engeltjes toe. De vrede zal de industrie in staat stellen weer tot volle bloei te komen, ook al gesymboliseerd door de opkomende zon. Het ene engeltje steekt de loftrompet, ongetwijfeld voor OKWA, de handelsnaam van de fabriek. Het andere ondersteunt de lauwerkrans, waarover straks meer.
Aan de onderkant van het tweede paneel wordt de zee afgebeeld. Twee schepen varen naar hun bestemming. Door het tweede schip op de achtergrond kleiner af te beelden, wordt mooi de diepte gesuggereerd. Het transport over water was essentieel voor de houtbewerkingsindustrie in Waddinxveen. Mogelijk is daarom gekozen voor de personificatie van de zee en rivier in de vorm van de zeemeerman. Zeemeermannen zijn uiterst zeldzaam in de kunstgeschiedenis. Is hier toch sprake van Poseidon of Neptunus? Misschien, maar heeft hij heeft de gebruikelijke attributen niet duidelijk bij zich, dus dat blijft in het midden. Ook komen afbeeldingen voor van riviergoden maar deze hebben meestal een kruik bij zich waar het water uitstroomt. Dat is hier niet het geval en daarbij is er een staart te zien. De zespuntige ster zou een verwijzing kunnen zijn naar het christelijke geloof dat zijn 'gezegende licht' laat stralen over dit proces. Het is wel zo dat de ster hoger is geplaatst dan de zeegod, de rangorde is duidelijk.

Verder