Historisch Genootschap Waddinxveen

Agenda

Sculptuur behorende bij de cultuurprijs, in 2016 uitgereikt aan het HGW.

Foto: Annelies Weijermars

 

  • Maandag 4 maart 2019: lezing van Wim zondag over de burgerlijke stand in Nederland.
   De burgerlijke stand is in ons land door de Franse overheersing (Napoleon) in 1811/1812 ingevoerd en sinds die tijd een overheidstaak geworden. Aan de hand van veel voorbeelden zal een overzicht worden gegeven van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten vanaf 1800 tot heden. Ook hoe wij aan onze namen zijn gekomen komt in het kort aan de orde. Als extra bezienswaardigheid zullen ook enkele akten van ons koningshuis worden getoond.
   Voorts zal het een en ander verteld worden over voornamen: over mooie, leuke, grappige, gekke en rare namen, die vroeger en vooral tegenwoordig gegeven worden. Ook de mogelijkheid om je achternaam of voornaam te veranderen komt aan bod, alsmede hoe ambtenaren van de burgerlijke stand omgaan met de naamrecht van de in ons land wonende vreemdelingen.
   Tot slot ook aandacht voor het nieuwe naamrecht (keuzemogelijkheid van de ouders voor de naam van de vader of de moeder), de registratie van partnerschappen en het voltrekken van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen; ook enkele nieuwe ontwikkelingen wat betreft huwelijksvoltrekkingen en het zelf verrichten van stamboomonderzoek.
   Aan het begin van de lezing wordt aan een ieder een overzicht uitgereikt van de belangrijkste wijzigingen van de burgerlijke stand vanaf 1800 tot heden en aan het eind een overzicht van het huidig naamrecht . Kortom, een bijzonder en amusant kijkje in de keuken van de burgerlijke stand. Hoewel het onderwerp wellicht iets anders doet vermoeden, zal het zeker geen saaie lezing zijn. Men zal versteld staan van wat er allemaal bij de burgerlijke stand gebeurt!
  • De Oudheidkamer van het Historisch Genootschap Waddinxveen aan de Noordkade 64d is elke eerste woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoekers. U vindt er tal van voorwerpen uit de geschiedenis van Waddinxveen en kunt al uw vragen stellen aan een lid van onze vereniging. U kunt individueel een bezoek brengen, maar de Oudheidkamer is ook toegankelijk voor (kleine) groepen. Voor rolstoelgebruikers is een lift beschikbaar.

.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe