Historisch Genootschap Waddinxveen

Tentoonstellingen

Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van eerdere tentoonstellingen.

80 jaar Bevrijding 


Het Historisch Genootschap herdenkt 80 jaar Bevrijding met twee tentoonstellingen: in Cultuurhuys De Kroon en in de Oudheidkamer aan de Mauritslaan. Dankzij een oproep in Hart van Holland waren verschillende Waddinxveners bereid ten behoeve van de exposities objecten uit de Tweede Wereldoorlog aan het HGW in bruikleen te geven of zelfs te schenken.


In De Kroon is een tentoonstelling ingericht in de vitrine tegenover de balie van de Bibliotheek. Hier ziet u voorwerpen als een Canadese en een Duitse helm, munten van vóór en tijdens de oorlog, voedselbonnen en munitie uit weilanden in de buurt van de A20. Daarnaast kunt u bewonderen: een pollepel uit de gaarkeuken van Gouda, een oorlogskookboek, een doos sigaren die achter het plafond was verstopt, paperassen waaronder een brief uit een werkkamp in Duitsland, herdenkingsmunten en -keramiek. Ook zijn er foto’s van plekken in Waddinxveen ten tijde van de oorlog en de Bevrijding.

In de Oudheidkamer vindt u foto’s uit Waddinxveen van geallieerden en slachtoffers. Ook zijn er foto’s van het bombardement in Rotterdam op 10 mei 1940, waarop o.a. de Bijenkorf en de Laurenskerk te zien zijn. Er is een door een  vliegtuig gedropt koekblik compleet met koek, een etenspannetje van een krijgsgevangene aan de Birmaspoorlijn en een kleine kachel met een zakketel.


Van later tijd dateert een werk van Lies van Straalen betreffende de Bevrijding in Waddinxveen en er is veel documentatie. Ook is er een grote tegel te zien met daarop de spreuk Poort geopend, Mond gesloten, waarmee de stad Rotterdam de bevolking van Waddinxveen na de oorlog heeft bedankt. Na een razzia marcheerde er een grote groep mannen door Waddinxveen, op weg naar Duitse werkkampen. Verschillende Waddinxveners hebben toen diverse mannen gered door hun spontaan – met gevaar voor eigen leven – een schuilplaats te bieden.


De tentoonstelling in Cultuurhuys De Kroon is op openingstijden te bezichtigen en zal tot het eind van de zomer duren. De tentoonstelling in de Oudheidkamer op Mauritslaan 55 kunt u tot en met 21 juni op zaterdagen van 10.00-16.00 uur bezichtigen.

 


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe