Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van eerdere tentoonstellingen.
Nieuwe zomertentoonstelling Groeten uit Waddinxveen
Voor de nieuwe zomertentoonstelling put het Historisch Genootschap uit de bijzondere en brede verzameling van Willem Benders. Deze collectie bestaat vooral uit prentbriefkaarten. Maar Benders verzamelt ook allerlei andere voorwerpen met betrekking tot Waddinxveen.
Er zijn prachtige oude ansichtkaarten te zien, met soms daarop de tekst Groeten uit Waddinxveen. Heel bijzonder zijn de kaarten die voorzien zijn van een ingenieuze uitklapbare harmonica van kleine foto’s van het oude Waddinxveen. Hierop ziet men onder meer de sloot die vroeger langs de Kerkweg liep, het oude postkantoor en de Hefbrug over de Gouwe.
De verzameling bevat verder schilderijen, tekeningen, etsen, keramische tegels, glas-in-loodraampjes en allerlei driedimensionale voorwerpen van bijv. porselein en glas, met afbeeldingen van het Waddinxveen van weleer (destijds ook wel Waddingsveen gespeld). Een keuze uit deze voorwerpen toont de verschillende raadhuizen, kerken, bruggen en vervoersvormen die Waddinxveen gekend heeft. De borden, bekers, glazen, trommels e.d. zijn uitgegeven bij een herdenking of jubileum van de gemeente of een bedrijf. Ze werden ook wel als souvenir verkocht.
Sinds 25 jaar zoekt Willem Benders actief op internet (Marktplaats), op veilingen en in kringloopwinkels. Maar ook via kennissen en buurtgenoten komt hij aan voorwerpen voor zijn inmiddels rijke collectie. Wat hij dubbel heeft, schenkt hij aan het Historisch Genootschap Waddinxveen, waar hij wekelijks als vrijwilliger in het depot werkt.
De tentoonstelling Groeten uit Waddinxveen is te zien in de vitrines van het Historisch Genootschap, tegenover de balie van de bibliotheek op de eerste etage van Cultuurhuys De Kroon.
Aan weerszijden van de vitrines zijn beide boekenkasten gevuld met talloze boeken over allerlei facetten van historisch Waddinxveen. Deze zijn te leen via de bibliotheek.
De verzamelaar Willem Benders bij de inrichting van de tentoonstelling.
Kappersfamilie Van Es ruim 90 jaar een begrip in Waddinxveen
Op de eerste etage van Cultuurhuys De Kroon, tegenover de balie van de bibliotheek, heeft het Historisch Genootschap Waddinxveen een tentoonstelling ingericht over kappersfamilie Van Es, al vier generaties werkzaam in Waddinxveen.
- Korstiaan van Es begon een kapsalon in 1931 op Zuidkade 29.
- Zijn zoon Cees nam deze over in 1966 aan Zuidkade 16/17. Later leidde zijn vrouw Iet de zaak, en in 1970 begon Cees een nieuwe zaak aan Groensvoorde 18.
- Dochter Ageeth volgde hem daar op in 1998, en kleindochter Veronique zette de zaak in 2020 voort.
Zuidkade 29
Groensvoorde 18
FIRMA NEELEMAN sinds 1936
Tot eind januari 2024 kon u in de Bibliotheek een tentoonstelling over Neeleman bewonderen.
In 1936 richtte Willem Neeleman het gelijknamige familiebedrijf Neeleman op in de Julianastraat, vlakbij de Hefbrug in aanbouw. Installatiebedrijf W.M. Neeleman hield zich in de beginjaren vooral bezig met loodgieterswerk en elektrotechniek.
In 1953 verhuisde hij naar een nieuw pand met winkel en werkplaats aan Kerkweg-Oost, de locatie waar het bedrijf nog steeds is gevestigd. Daar verkocht Willem Neeleman zijn door hemzelf ontwikkelde wasmachines, verlichting, broodroosters en dergelijke.
In de loods achter de winkel, bouwde hij in zijn eigen wasmachinefabriek zgn. langzaamwassers onder de naam Ideaal, waar hij patent op had. Deze machines konden gekocht of gehuurd worden. De knecht vervoerde de wasmachines op de bakfiets voor verhuur voor een afgesproken tijdsduur, die zeer kort kon zijn. Als de was op het afgesproken tijdstip nog niet klaar was, werd de machine toch meegenomen!
Samen met zijn zoon Maarten Neeleman, de tweede generatie, werd de dienstverlening rond 1965 uitgebreid met centrale verwarming. In de jaren zestig schakelde iedereen over op gasketels en daardoor groeide het bedrijf hard. Maarten Neeleman nam in 1975 de zaak over en noemde die vanaf toen M. Neeleman Installatiebedrijf.
Zijn dochter Marite Neeleman en haar man Peter Koren namen als derde generatie vanaf 1999 de winkel met witgoedactiviteiten aan de Kerkweg over. Met hun zoon Christiaan, nu al de vierde generatie, leiden zij Neeleman De Witgoed Specialist’, een modern bedrijf met goede service. Zijn zoon Len Neeleman, eveneens derde generatie, leidt het familiebedrijf Neeleman Installatietechniek, dat in 1999 werd afgesplitst en sindsdien op Coenecoop is gevestigd.
De komende maanden is de tentoonstelling over het familiebedrijf Neeleman te zien in de vitrines van het HGW tegenover de balie van de bibliotheek, op de eerste etage van Cultuurhuys de Kroon.
Eerdere tentoonstellingen
Lies van Straalen zelf nu zelf eens het stralend middelpunt in De Kroon
Lies van Straalen voor de vitrine in De Kroon
Menig Waddinxvener kent Lies van Straalen (1930) als kunstenaar en medeoprichter van de Waddinxveense Kunst Kring (WKK). Talloze aquarellen en tekeningen maakte hij van plekken in en om Waddinxveen. Maar ook landschappen met grote lucht- en waterpartijen van Zuid-Holland en Zeeland fascineerden hem en nodigde hem uit tot schilderen. Onder de naam Elias maakte Van Straalen gedurende vele jaren cartoons over wat er aan de hand was of mis ging in Waddinxveen. Daarbij volgde hij de plaatselijke politiek op de voet.
Van Straalen werd geboren in 1928 in Monster en bezocht gedurende twee jaar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (afdeling reclame) waarna hij commercieel medewerker werd bij verschillende bedrijven. In 1962 vestigde hij zich in Waddinxveen.
In een periode van tien jaar tijd werden er 125 cartoons van zijn hand gepubliceerd in het voormalige Weekblad voor Waddinxveen. Meer dan de helft daarvan werd gebundeld in het boek met de titel Weekblad Cartoons van Elias. Bij de officiële oprichting op 8 maart 1988 werd Van Straalen de eerste voorzitter van de WKK, tot Jaap Eling hem in februari 1992 opvolgde.
Voor zijn inspanningen voor de vereniging werd Van Straalen geëerd met een gemeentelijke oorkonde.
Deze nieuwe tentoonstelling werpt licht op aquarellen, tekeningen en cartoons die Van Straalen maakte van Waddinxveense plekken en gebeurtenissen. De tentoonstelling is dit hele voorjaar te zien op de eerste verdieping van Cultuurhuys De Kroon, tegenover de balie van de bibliotheek.
- In 2022 kon u producten van de Waddinxveense verffabriek van Boonstoppel bewonderen.
Hier ziet u de samenstellers van de tentoonstelling
Enige tijd geleden richtte het Historisch Genootschap Waddinxveen in De Kroon aan het Gouweplein een tentoonstelling in van werk van de Waddinxveense kunstenaar Theo den Boon.
Op de eerste etage van De Kroon was in de drie vitrines tegenover de balie van de bibliotheek te zien hoe veelzijdig zijn werk is. Er zijn dromerige tekeningen en etsen van het oude Waddinxveen, zoals de Dorpstraat, de Jan Dorrekenskade en het gebied rond de Hefbrug. Maar er zijn ook grotere en kleinere doeken in de stralende en pittige kleuren geel, oranje en rood, afgewisseld met blauw, die hij zonder vast omlijnd plan maakte in zijn eigen kenmerkende abstract expressionistische stijl. Ertussen ligt een aantal penselen en paletmessen dat hij gebruikte. Ook worden er twee geglazuurde borden getoond, door Den Boon ontworpen voor restaurant Bibelot. Verder zijn er boeken met zijn schilderijen te bewonderen en een van zijn dichtbundels: Achtertuin.
Theo den Boon werd in 1941 geboren in Gouda, genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam en bezocht vervolgens de Vrije Academie in Den Haag. Vanaf 1962 werkte hij in Waddinxveen. Den Boon was erg productief en exposeerde vanaf 1968 veel in binnen- en buitenland. Daarnaast won hij de Kunstprijs van de stad Gouda en de Geert Bouwmeester Kunstprijs. In 1970 opende hij samen met zijn vrouw Henny de eerste galerie in Waddinxveen: Galerie 58 in de Dorpstraat. In 2018 overleed hij op 77-jarige leeftijd.
Hieronder een impressie van de tentoonstelling.
- September 2021 was er door de expositiecommissie een tentoonstelling ingericht in de vitrine van het Historisch Ontmoetingspunt tegenover de balie van de bibliotheek. U zag er diverse kerken in Waddinxveen, zoals de St.-Victorkerk, de Brugkerk, de Gereformeerde Kerk aan de Kerkweg (later Passage), de inmiddels afgebroken kerk bij de oude begraafplaats aan de Kerkweg-West, de kerk bij de Dorpstraat en de jongere kerkgebouwen zoals de Immanuelkerk en de Ontmoetingskerk.
Er waren allerlei voorwerpen te bewonderen, zoals kruizen en kaarsen, maar ook tekeningen, een olieverfschilderij, en een ets, die de gebouwen uitbeelden. Daarnaast waren er een houten sculptuur, Delfts aardewerk, een raamhanger, foto’s en diverse gebruiksvoorwerpen als glazen, bekers en lepeltjes te vinden.
De tentoonstelling duurde tot en met december 2021. Hieronder een impressie ervan.