Historisch Genootschap Waddinxveen

De Remonstrantse Kerk van Waddinxveen

Het kerkgebouw aan de Zuidkade in Waddinxveen (Zuidkade 59, 2741 JC Waddinxveen) leent zich uitstekend voor kleinschalige muziekuitvoeringen, lezingen en exposities. Het gebouw heeft een goede akoestiek, beschikt over een geluidsinstallatie en er kan van een beamer gebruik gemaakt worden. De Waddinxveense Kunst Kring houdt hier jaarlijks zijn lente-expositie en tentoonstellingen met een bijzonder thema. Het kerkgebouw beschikt over negentig zitplaatsen waarvan vijftig stoelen in de middenruimte en veertig plaatsen in de banken rondom het interieur. Het intieme karakter en het lichte interieur door de ramen rondom maken dit kerkgebouw aantrekkelijk voor diverse culturele activiteiten.

 

Het bijzondere gebouw is een officieel Rijksmonument en het oudste monument in Waddinxveen. De eerste steen voor deze kerk is gelegd door F.J.A. van Vollenhoven in 1835. De restauratie van het interieur van de kerk in 1987 is in gebruik genomen door Mr P. van Vollenhoven.

De kerk is gebouwd als een semi-schuilkerk langs de Gouwe. Een schuilkerk kenmerkt zich door de bouw achter de rooilijn. Bij dit gebouw moesten de historische leilinden enigszins het zicht op de kerk aan het oog onttrekken.

De kerk is gebouwd in empirestijl. De dakconstructie rust op houten palen die de kroonlijst dragen. De verlichtingsornamenten behoren tot de jugendstil . De preekstoel is gemaakt uit Frans eiken en dateert uit ca. 1780. Het fraaie orgel is afkomstig uit het oude kerkgebouw. Het is in 1825 gebouwd door Gabry en Indermaur, orgelbouwers in Gouda. In 2012 is het orgel grondig gerestaureerd en het heeft sindsdien zijn mooie klanken weer terug.

Het kerkgebouw is eigendom van de bijna 400-jarige Remonstrantse Gemeente in Waddinxveen en wordt beheerd door de Stichting Behoud Monument Remonstrants Kerkgebouw. De Remonstrantse gemeente houdt zondags haar diensten in deze kerk die ook te huur is voor het voltrekken van burgerlijke en kerkelijke huwelijken,  recepties en muziekuitvoeringen.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe