Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 5: Passage (naast gebouw “Sleutelkwartier”)

De realisatie van deze vertelbank is mede mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van de voormalige Ondernemersvereniging Passage.

Voorzijde

 

Linksboven

In 1951 werden aan de toenmalige Kerkweg twee nieuwe winkels gebouwd. Dat was het begin van de Passage. Het ontstaan van deze straat was reden de bestaande naam Kerkweg te vervangen door twee nieuwe namen: Kerkweg-West en Kerkweg-Oost. Sinds de afbraak van een aantal panden in de Passage kun je b.v. vanaf de Dorpstraat weer zien, dat de Kerkweg één rechte weg is met uitzicht op de Hefbrug.

In de winkel links was herenmode N.E. Mulder gevestigd en in de rechter dameskapsalon H. Doeleman. Het was voor Waddinxveen een opzienbarende gebeurtenis, de opening van deze twee moderne winkels.

Het naastliggende kavel tót de pastorie van Ds. J. Snoey bleef nog even onbebouwd en zie: de gereformeerde kerk heeft nog zijn toren. Vindt u hem mooi? Of is-ie terecht afgebroken?

 

Rechtsboven

Door de uitbreiding met nog zeven winkels in 1960 wordt de winkelstrip met boekhandel Veldwijk, Nooteboom fotografie, Van der Wal speelgoed, bakkerij Van den Berg, de Spar, Kranenburg & De Bruin radio en t.v, Kooyman woninginrichting en een Jaminwinkel nu echt een Passage. De sloot langs de Kerkweg heeft zijn functie als vaarverbinding intussen verloren. Hij zal later gedempt worden en bebouwd met nog meer winkels, die in 2016 zijn afgebroken.

 

Linksonder

Dit karakteristieke pand van Spijsfabriek C.P. Broer stond aan de Kerkweg tegen het Stationsplein. Het werd in 1906 gebouwd als stoelenfabriek Excelsior van Radder maar dat bedrijf ging ten onder omstreeks 1922. Een jaar later kocht Broer het gebouw, ter vervanging van zijn fabriekje dat hij had bij zijn woonhuis aan de Noordkade. In de jaren 90 werd het bedrijf verplaatst naar Coenecoop. Ja, en wat gebeurt er dan? Slopen! Dat was in 1996.

 

Rechtsonder:

In 1975 zijn de winkels aan de Noordzijde van de Kerkweg gebouwd. Het gebied waarop deze winkels kwamen was voorheen een lange rij eenvoudige huisjes die De Stroobuurt werd genoemd. Met een supermarkt, schoenen, lampen, dameskleding, muziek, sportartikelen en een reisbureau had de Passage nu een breed aanbod voor winkelend Waddinxveen.

Achterzijde

Linksboven

Het  meest linkse pand was een periode eigendom van Segh Vermey, horloges en sieraden. Op die plek bevond zich een tijdje een filiaal van de Regiobank. Het postkantoor stamt uit 1915. Het was een mooi gebouw, maar is helaas in 2016 afgebrand.

Ernaast het huis waar ooit burgemeester P.A. Troost en na hem A. Warnaar woonde. Op de beide hoeken Kerkweg/Kanaalstraat stonden twee vrijwel identieke herenhuizen. In  het ene woonde Jac. van de Geur. Na hem kwam er een vestiging van ABN-AMRO. Aan de overzijde woonde Pleun Koetsier, later Ma Vis–Groenboom.

 

Rechtsboven

In het huis waarvan de sloop in 2014 veel emoties in ons dorp heeft losgemaakt, hield dokter P. van der Linde praktijk. Hij had er ook zijn apotheek. Het pand was slechts bereikbaar via een klein bruggetje over de toenmalige sloot. Voor het huis stonden prachtige bruine beuken en met de royale tuin had het geheel een mooie, landelijke uitstraling. Nadat zijn praktijk verhuisde naar de Souburghlaan bleef de dokter wonen aan de Kerkweg. ING kocht later het pand om er een nieuw bankgebouw te vestigen, maar omdat de winkelplannen m.b.t. de Passage uiteindelijk niet doorgingen, was dat een gepasseerd station. Het onderhoud bleef uit en het pand verloederde zodanig dat sloop de enige optie (b)leek.

 

Linksonder

Tegenover de twee eerst gebouwde winkels van de Passage lag een brug over de sloot. Via die brug kwam je op het zgn. Zwarte Pad dat leidde naar de voetbalvelden van Verheul en W.S.E., die vijfhonderd meter verder in de polder waren gesitueerd. Het pand op de foto was van de Waddinxveense Ziekenzorg. Daar haalde men hulpmiddelen bij medische ongemakken of bevallingen thuis.  Later is die voorziening verhuisd naar het Groene Kruisgebouw aan de Stationsstraat. Er tegenover, aan de andere kant van het pad dus, was de boerderij van Wim Sekeris en later de slagerij van Jan Compeer. Verder de dijk af stonden een kleuterschooltje, de boerderij van Piet Sekeris en het clubhuis van de Scoutinggroep Pieter Maritz.

 


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe