Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 5: Passage (naast gebouw “Sleutelkwartier”)

Achterzijde

Linksboven

Het  meest linkse pand was een periode eigendom van Segh Vermey, horloges en sieraden. Op die plek bevond zich een tijdje een filiaal van de Regiobank. Het postkantoor stamt uit 1915. Het was een mooi gebouw, maar is helaas in 2016 afgebrand.

Ernaast het huis waar ooit burgemeester P.A. Troost en na hem A. Warnaar woonde. Op de beide hoeken Kerkweg/Kanaalstraat stonden twee vrijwel identieke herenhuizen. In  het ene woonde Jac. van de Geur. Na hem kwam er een vestiging van ABN-AMRO. Aan de overzijde woonde Pleun Koetsier, later Ma Vis–Groenboom.

Rechtsboven

In het huis waarvan de sloop in 2014 veel emoties in ons dorp heeft losgemaakt, hield dokter P. van der Linde praktijk. Hij had er ook zijn apotheek. Het pand was slechts bereikbaar via een klein bruggetje over de toenmalige sloot. Voor het huis stonden prachtige bruine beuken en met de royale tuin had het geheel een mooie, landelijke uitstraling. Nadat zijn praktijk verhuisde naar de Souburghlaan bleef de dokter wonen aan de Kerkweg. ING kocht later het pand om er een nieuw bankgebouw te vestigen, maar omdat de winkelplannen m.b.t. de Passage uiteindelijk niet doorgingen, was dat een gepasseerd station. Het onderhoud bleef uit en het pand verloederde zodanig dat sloop de enige optie (b)leek.

Linksonder

Tegenover de twee eerst gebouwde winkels van de Passage lag een brug over de sloot. Via die brug kwam je op het zgn. Zwarte Pad dat leidde naar de voetbalvelden van Verheul en W.S.E., die vijfhonderd meter verder in de polder waren gesitueerd. Het pand op de foto was van de Waddinxveense Ziekenzorg. Daar haalde men hulpmiddelen bij medische ongemakken of bevallingen thuis.  Later is die voorziening verhuisd naar het Groene Kruisgebouw aan de Stationsstraat. Er tegenover, aan de andere kant van het pad dus, was de boerderij van Wim Sekeris en later de slagerij van Jan Compeer. Verder de dijk af stonden een kleuterschooltje, de boerderij van Piet Sekeris en het clubhuis van de Scoutinggroep Pieter Maritz.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe