Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 7: Warnaarplantsoen (hoek Jan Dorrekenskade-Oost/Kanaaldijk)

Voorzijde

Linksboven

Tot omstreeks 1950  bestond dit gebied gewoon uit weiland. De koeien van boer P. de Zwart (foto 2) graasden er. Daarna kwam er een voetbalveld van Be Fair. Deze vereniging breidde uit tot vier velden met accommodaties. In de noordwesthoek begon omtrent 1965 de tennisvereniging Be Fair en de rest van het gebied werd het Warnaarplantsoen met vijver, fontein en volière.

Aan de noordkant van het plantsoen bevindt zich de historisch zeer belangrijke Jan Dorrekenskade, een smalle strook grond  die tussen de Noordplas (Achterofsepolder sinds 1765), de Zuidplas (sinds 1838 Zuidplaspolder) en de Putteplas ( Puttepolder sinds 1872) vanaf de Gouwe tot aan Donderdam dwars door onze gemeente lag.

Rechtsboven

Bij het einde van het kanaalwater  ligt hier het boerderijtje van P. de Zwart aan de Jan Dorrekenskade–Oost/hoek Kanaaldijk. Het was een klein spulletje waar De Zwart zo’n acht koetjes molk. Geheel rechts op de foto zien we nog een deel van het huis van bloemist Degenhart. Daar kon je alleen via een onverhard pad langs De Zwart komen.

Bij de Jan Dorrekenskade, voorbij De Zwart lag de groentetuin van Janus de Jong, aan de andere kant van de weg er tegenover de kwekerij van Adrie Oudijk, waar toen ook wel meloenen werden verbouwd.

Linksonder

Even verder langs het kanaal t.h.v. de ingang naar het winkelcentrum lag over het water ook de boerderij van Henk de Jong. Er was een smalle brug die toegang gaf tot het erf, zijn land lag achter de boerderij richting Zuidkade. Aan het water zien we een zgn.  boenhok waar spullen als teems (melkzeef) en melkemmers na gebruik werden gespoeld.

De kap van de hooiberg hing tussen vier palen. Hij kon  met een heeft (ook wel haaf) hoger of lager worden getakeld. Even verderop stond nog een kleine boerderij van de familie Verstoep. Deze karakteristieke  boerderij staat er gelukkig nog steeds.

Er tegenover bevond zich het gemaal van Van der Breggen met Daan Mansvelden als machinist. Het gemaal sloeg het overtollige water vanuit de Zuidplaspolder de Ringvaart, het kanaal in.

Rechtsonder

Hier had je vanaf de Kanaaldijk zicht op de sportvelden van Be Fair met de kleedkamers en kantine.

De bomen  op de achtergrond staan langs de spoorlijn. Rechts zien we nog de kolenloodsen van I. van Rhijn, later I. Zweere en nog later van houthandel Houtex b.v. Op deze locatie bevindt zich nu het nieuwe winkelcentrum van Waddinxveen.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe