Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 7: Warnaarplantsoen (hoek Jan Dorrekenskade-Oost/Kanaaldijk)

Achterzijde

Linksboven

Het zwembad aan de Kanaaldijk in de Ringvaart werd naar een ontwerp van P.D. Stuurman in 1927 voor DFL 30.000.= ( € 13.500.-) gebouwd. Het was voor die tijd hypermodern met 20 bij 80 meter en 80 kleedhokjes, een unicum dat veel buitenlandse, ja zelfs Japanse, aandacht kreeg.
De badmeester zag er  streng op toe dat jongens en meisjes de gescheiden kleedhokjes keurig respecteerden. Naar verluidt was dat veelal  geen sinecure.

Rechtsboven
In de hoek was een kikkerbadje van 7 bij 7 meter voor de peuters gereserveerd. Daarna kreeg je het ondiepe voor de niet-zwemmers en het deel tussen touw en vlonder was voor degenen die wel konden zwemmen maar nog geen zwemdiploma hadden.
Als je na een halfuurtje zwemmen uit het water kwam, zaten op de haartjes van armen en benen donkere algen. Tja, het water was af en toe best wat troebel maar absoluut chloorvrij en ach, er werd in open water zoals de Gouwe ook gewoon gezwommen. Dat was nooit een punt van discussie.

Rechtsonder

Achter de vlonder die het bad verdeelde lag het diepe. Dat was bestemd voor de gediplomeerde zwemmers en voor sportwedstrijden. Helemaal aan het eind was de lage en hoge duikplank gesitueerd. Langs dat deel van het bad stonden geen kleedhokjes, zodat toeschouwers bij de wedstrijden meer ruimte hadden.
Badmeester R. den Haag heeft met zijn vrouw jarenlang het toezicht gehad op het reilen en zeilen van dit bad. In de vroege stille uurtjes wist hij menige snoek te verschalken.
In 1969, nadat er aan de Sniepweg een groot gecombineerd binnen- en buitenbad was geopend, werd het oude zwembad aan de Kanaaldijk gesloten. In datzelfde jaar ging het in vlammen op.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe