Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 1: Hoek Stationsplein/Kerkweg-Oost

De realisatie van de vertelbank aan het Stationsplein is mede mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van de Rotaryclub Waddinxveen.


Linksboven

Rechts  zien we de pastorie van de toenmalige Gereformeerde Kerk waar o.a. ds. J. Snoey woonde. De kerk en pastorie zijn – zoals meer markante en solide gebouwen in ons dorp – ontworpen door architect P.D. Stuurman .

Links de Kerkwegsloot met draaibruggen voor een vrije doorvaart voor het scheepvaartverkeer van  Rotterdam via Rotte, de Overtoom bij Donderdam, de Ringvaart en de sloten langs Jan Dorrenskade-West, de Dorpstraat en de Kerkweg om het Huibertsgerecht heen via het verlaat (Sluisje) naar de Gouwe. Zo omzeilde men toen (letterlijk) de hoge tolgelden die door Gouda werden geheven.

De winkels aan de Passage zijn gebouwd in 1957.

Rechtsboven

Het witte pand rechts is de Vleeshal van Jan Compeer, dan naar links de arbeidershuisjes de Stroobuurt genaamd. Het hogere huis met plat dak was van Paul Rehorst, de aannemer, het witte ernaast van Versloot van de drankenhandel. Dan weer een rij kleine woningen en de timmermanswerkplaats van A. de Vos waar later diens zonen Teun en Arie een cafetaria begonnen. Even verderop had je het winkeltje van Tante Sjoerdje van der Starre waar menig kind zoute droppen en kauwgom kocht.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe