Rechtsboven
Van der Loo Yachtinteriors
Timmerman Cornelis van der Loo koopt op 30 december 1837 een huis met schuur op de hoek van de Jan Dorrekenskade en de Dorpstraat te Waddinxveen. Hoewel hij vermoedelijk direct in het nieuwe jaar, 1838 dus, een winkel en timmermansbedrijf is begonnen, lijkt de meest zekere datum van oprichting van zijn bedrijf 10 augustus 1844. Cornelis weet zijn zaken in de aannemerij goed uit te breiden en schakelt midden negentiende eeuw over op fabrieksmatige productie van ronde stokken voor gereedschappen en latten; die laatste dienen voor de betengeling van muren, waardoor deze behangen kunnen worden.
Als Cornelis in 1870 overlijdt, erft zijn zoon Arie de timmermanswinkel en het aannemersbedrijf. Hij zet het niet alleen voort maar begint ook met de productie van meubelen en wordt daarmee de eerste meubelmaker van ons dorp. Hoewel die productie hoofdzakelijk uit handwerk bestaat, gaat het bedrijf zich meer specialiseren op de meubelfabricage en op 27 november 1899 wordt de Meubelfabriek A. van der Loo en Zonen opgericht.
De ontwikkelingen gaan snel: zo schakelt het bedrijf in 1926 over op machinale houtverwerking en als in 1939 het bedrijf een naamloze vennootschap wordt, gaan Gerard van der Loo en Hendrik Olie de directie voeren.
Uit de wereld van scheepsbetimmering zijn de ogen van van Lent op het Kaageiland gericht op Van der Loo vanwege de hoge standaard en kwaliteit. Daarom dus mag Van der Loo de betimmering doen van het luxe motorjacht De Ventura. Dit gebeurt tot volle tevredenheid van Van Lent en daaruit komen steeds meer opdrachten voort. De relatie groeit ten slotte uit tot een overname van Van der Loo door Van Lent in november 1985.
Als van der Loo in 1994 het 150-jarig viert, wordt hieraan uitbundig aandacht besteed. Als volle dochter van Van Lent is Van der Loo Yachtinteriors inmiddels een bekende schakel in de maakindustrie voor de wereldwijde en zeer luxe jachtbouw.
Linksonder
Van Dijken glas
De meubelindustrie was in de twintigste eeuw een belangrijke werkgever en een prominent element in de ontwikkeling van Waddinxveen. Voor dressoirs, kasten en theemeubels waren glazen platen en spiegels belangrijke onderdelen en uit die behoefte begon Jacob van Dijken in 1933 een glasslijperij aan de Noordkade in de meubelfabriek van Matse.
Het snijden en slijpen van glas en spiegels was een arbeidsintensief werk, want elke snijrand moest op een platte slijpschijf met zand en water van alle scherpte worden ontdaan. Bij elke slijptafel stond een slijper met het hulpje dat steeds fijn zand en water op de slijpschijf bracht. Het bedrijf groeide uit tot een onderneming met 45 medewerkers en had inmiddels een groter pand aan de Zuidkade betrokken.(zie foto). In de jaren vijftig draagt Jacob ( “Paatje Dijken” genoemd) de leiding aan zijn drie zoons over. Van deze gaat Dirk ten slotte alleen verder en die vervangt zo rond 1960 de slijpschijf door een bandslijpmachine die het werk veel efficiënter maakt. “Paatje” vindt dat maar als moderne onzin.
Als de meubelindustrie door harde concurrentie vanuit het buitenland ook in Waddinxveen op zijn retour is, schakelt Jaap, de zoon van Dirk, over op elementen voor de stand- en interieurbouw.
De kracht van Van Dijken ligt in de flexibiliteit om snel te kunnen anticiperen op elke vraag uit de markt. Dat blijkt in een markt waar leveringen meestal op grotere kwantums van een en hetzelfde berusten, kansen te bieden. U vraagt en wij leveren, is het motto .
Na de verhuizing in 1989 naar een mooi pand in Coenecoop wordt het programma uitgebreid met de productie van speciaal- en hardglas waarvoor het bedrijf in Oosterhout over eigen faciliteiten beschikte. Na het overlijden van Jaap blijft hebben zijn echtgenote met twee kinderen het bedrijf voortgezet. Broer en zus Van Dijken zijn dus de vierde generatie en nadat zij het bedrijf in 2007 hebben overgenomen gaat Gert Jan zich sterk richten op specialiteiten. Hij voert nieuwe technieken in zoals lamineren en glasbeprinting.
Gert Jan ontwikkelt het procedé van sublimatietechniek, dit is het inbrengen van kleur in het glas , en daarmee heeft het bedrijf een unieke plaats in de internationale glasindustrie veroverd. Het bedrijf draagt derhalve de toepasselijke naam Van Dijken Glasbeleving BV.