Achterzijde
Linksboven:
Deze foto stamt uit ca. 1930. Er was nog geen hefbrug en langs de Gouwe liep het Jaagpad waarover de paarden liepen om de schepen te “jagen” (trekken). Het Jaagpad werd verbreed, geplaveid met klinkers en omgedoopt tot Henegouwerweg. Achter de auto rechts is de ingang naar de De Ruyterstaat, er hangt nog een oude gaslantaarn aan de gevel. Achter de achterste auto staat het witte pand van de Kibofa-fabriek. En linksachter aan de Zuidkade, zien we een stukje van het oude gemeentehuis, ooit de woning van de familie Van der Torren. Het heeft al het vierkante torentje gekregen.
Rechtsboven
De winter van 1961/1962 was lang en streng en doordat er rond de jaarwisseling geen scheepvaartverkeer was, ontstond er een mooie, spiegelgladde ijsbaan van Gouda tot Alphen. Er lag meer dan vijftig centimeter ijs waarop wekenlang heerlijk geschaatst kon worden. In 1902 lag er ook mooi ijs in de Gouwe. De dorpelingen hebben de toenmalige draaibrug kapot gedanst om de ijsbreker het werk te beletten. Rechts op de foto de duplexhuizen (1914-1970) van de Woningbouwvereniging, er staan nu moderne flats. In het midden de panden van de oude gasfabriek en uiterst links het kantoor van de gemeenteontvanger.
Linksonder
Achter de Henegouwerweg en dicht bij de Hefbrug ligt de Kromme Esse als toegang naar destijds tuinen en boerderijen in de Bloemendaalse polder. Vanaf 1914 is het gebiedje volgebouwd met huizen van de Woningbouwvereniging en diverse bedrijven. De wijk met de Trompstraat (was Kikkershil) en de Piet Heinstraat (was Prins Hendrikstraat) wordt aangeduid met Zeeheldenbuurt maar in het verleden, in de volksmond wat badinerend als Vlooienkuil.
Rechtsonder
De bruggen over de Gouwe zijn altijd al van groot belang geweest voor de toegankelijkheid van het oostelijk en westelijk deel van het dorp voor personen- en goederenverkeer. In 1964 viel, om zeven uur ’s morgens na een kabelbreuk, het contragewicht uit de oostelijke heftoren veertig meter omlaag. Wekenlang was er geen verkeer mogelijk. Een pontje tegenover de Jan Dorrekenskade moest uitkomst bieden voor fietsers en voetgangers. Links van de woningen zien we het bedrijf van Koos Ultee en daarnaast het witte pand van Kibofa, de kinderstoelen- en boxenfabriek van de firma Plomp.