Achterzijde
Linksboven
Het notarishuis. In 1859 gebouwd door notaris A.N. Molenaar die het de naam Genot en Zorg gaf. Na hem betrok notaris G. Vos het pand. Hij veranderde de naam in Ameborch wat rondom water betekent. Van 1937 tot 1967 is notaris D. van Most de bewoner en als die uit Waddinxveen vertrekt, koopt de gemeente het pand. Het wordt een tiental jaren gebruikt, o.a. als muziekschool en ja hoor… in 1980 gesloopt.
Linksonder
We zien naast de oprit naar de hefbrug het zgn. Onderlaagje met diverse winkeltjes. Geheel links de tabakswinkel van Drost die ook koster was van de tegenoverliggende N.H. kerk.
Dan het hoge pand van Roskam waar eerder de smederij Van de Rooy was die aan de overkant – voor er een oprit was – een travaille had om paarden te beslaan. Roskam had daarnaast een constructiewerkplaats en een winkel voor kachels en huishoudelijke artikelen.
We gaan naar rechts: de slagerij van Doeleman en later C. Koot, dan kreeg je de winkel van Jac. Saton met de klok aan de gevel. Het werd later de viszaak van Koos van Dijk, nu . Vervolgens een rij lage huisjes en verderop de kapperswinkel van Pol, de naaimachinezaak van Troost, de kruidenier Markus en op de hoek met de Julianastraat de tabakswinkel van Van der Krans.
Op dit kleine stukje, met de tabakswinkel van opoe De Rooy erbij, waren dus drie winkeliers actief met rookwaren. Het waren andere tijden.
Rechtsonder
Rechts het witte huis uit 1931 van meester Mastenbroek, hoofd van de Theo Thijssenschool en componist van vaderlandse liederen die tijdens de jaarlijkse aubade op het schoolplein van de huidige Willem Alexanderschool door de leerlingen van de lagere scholen uit Waddinxveen uit volle borst werden gezongen. Uiteraard gedirigeerd door de heer Mastenbroek zelf.
Het pand werd later nog gebruikt als politiebureau en weer later aangepast en bij hotel De Unie getrokken. Achter dit hotel zijn de twee cellen uit die politiebureautijd nog altijd aanwezig.
De Unie heeft tot de bouw van de Hefbrug in 1936 aan de Nesse naast de brug gestaan. De familie Versloot, eerst Siem en later Arie, heeft dit hotel gerund tot de eerste jaren van deze eeuw.