Achterzijde
Linksboven
Deze foto toont de situatie van vóór 1960, waar de toegang vanaf de Kanaaldijk naar het nieuwe Praathuis nu is. Deze boerderij was van de familie Verbree, die daar een melkveebedrijf had. Vanaf de brug sloeg je rechtsaf het smalle pad op dat naar het oude Praathuis leidde. Rechts van de hoge bomen ligt nu het parkeerterrein van het huidige Praathuis, je ziet nog net een deel van de plas.
Rechtsboven
Hier het oude Praathuis uit hout opgetrokken en liggend halverwege het pad tussen de Kanaaldijk en de Koningin Wilhelminakade.
Na Leen Bosloper kwam Barend Rozendaal met echtgenote tijdens de Tweede Wereldoorlog hier te wonen. Rozendaal was beroepsvisser maar verhuurde roeibootjes aan een groeiend leger van sportvissers die uit alle windstreken maar al te graag naar het Weegje kwamen om er te vissen.
Achter het woongedeelte was een schuur tot kantine omgebouwd waar de verkleumde vissers soep en andere versnaperingen konden nuttigen. Naarmate de flessen leger raakten werden de vangsten groter en de gevangen vissen groeiden tot buitenaardse afmetingen. Da’s nou visserslatijn.
Het Praathuis kwam leeg te staan toen Rozendaal op leeftijd verkaste naar Gouda en in januari 1980 ging het zo vertrouwde en karakteristieke Praathuis in vlammen op.
Linksonder
De Zuidkade werd vanaf de afslag naar de Zuidelijke Rondweg n.a.v. de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 omgedoopt tot Koningin Wllhelminakade en omdat het een nogal afgelegen plek was werd het in de volksmond veelal aangeduid als “Kouwe Hoek”.
Deze foto is genomen vanaf de brug van het oude Praathuis richting Koningin Wilhelminakade, ter plaatse van de verffabriek van Boonstoppel. Links van die fabriek is tegenwoordig het woonwijkje Broekhuizen, een vernoeming naar de toenmalige gemeente Broek c.a. die later (1870) met de gemeenten Noord- en Zuid-Waddinxveen tot de huidige gemeente Waddinxveen is samengevoegd.
Rechtsonder
We zien op deze luchtfoto (omstreeks 1970) de Lak- en Vernisfabriek van Wed. Boonstoppel en Zn. Deze fabriek maakte hier de nu nog steeds beroemde standgroenverf die voor historische panden erg geliefd is, de Tokionlakken en Tokoleum. Het bedrijf is in de jaren negentig overgenomen en de productie is naar elders verplaatst. De gebouwen staan er nog en wachten op een nieuwe bestemming. Dwars over het midden van de foto loopt de Koningin Wilhelminakade en tussen de bomen zien we de boerderij van de familie Bunnik die er een melkveebedrijfje had. Het vee liep op de percelen langs de plas. Later bewoonde de familie De Mik het voorhuis met twaalf kinderen en in het achterhuis woonde de familie Kijk in de Vecht met vijf kinderen.
Op deze locatie is nu de noordoostelijke ingang van het Weegje; de boerderij is afgebroken in 1973 maar de naastgelegen varkensschuur staat er nog en is in gebruik bij de Groenalliantie Zuid-Holland.