Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 2: Hoek Esdoornlaan/Kerkweg-West (bij het oude kerkhof)

Linksonder

Rechts de huizen tegen de Petteplas,  door de Woningbouwvereniging in 1912 gebouwd en omstreeks 1969 weer gesloopt. Er waren in die tijd plannen het nieuwe gemeentehuis langs de Esdoornlaan te bouwen met zicht op de plas.

De noordkant van de Kerkweg was een aaneengesloten lint van huizen die slechts via drie smalle bruggetjes  bereikt konden worden. Voor de huizen liep een koolaspad, hier en daar was een poort om achterom te kunnen komen en een achtertuin op het dijktalud met uitzicht tot Boskoop. Die achtertuin was meestal met hokken en schuurtjes volgebouwd voor konijnen, varken of geit.

Aan de sloot veelal een stoep om water te halen of te spoelen. Als er door de sloot een boot kwam, moesten de bruggen om. Met een stok draaide men de brug dan weer terug in positie.

Rechtsonder

De Petteplas is door vervening ontstaan en liep ooit van de Esdoornlaan tot aan de Kanaalstraat. Bij de aanleg van de spoorlijn is het deel ten oosten van het huidige station (aan de Gouwekant dus) gedempt. Hier was IJsclub  Nooitgedacht in strenge winters actief met het uitzetten van de banen. In het met touwen afgezette middendeel werden dan kortebaanwedstrijden verreden. Dat ging op Friese doorlopers die met banden onder je schoenen zaten gebonden. Je streed om de eer maar de prijzen logen er ook niet om: een stuk spek, een wittebrood en een tarwebrood voor de beste drie.

Buitenom hadden de vrije rijders ruim baan en er werd veelvuldig om bootjes paarsgewijs gezwierd. Uit de luidsprekers galmden de toenmalige schlagers. Er hing altijd een heel gezellige sfeer – voor de jeugd een opgelegde kans om verkering te krijgen…

Onze fotoredacteur Dick-Jan Thuis maakte een filmpje bij deze vertelbank De acteurs zijn zijn moeder en een oomzeggertje.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe