Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 10: Dorpstraat/Polderkade (op het parkeerterreintje naast Dorpstraat 66)

Achterzijde

Linksboven

Geheel rechts  het pand van garage Van Nielen met uithangbord van Chevrolet en de toen nog enige benzinepomp in ons dorp. Dan het Regthuis met een rijk verleden. Hier was ooit de herberg Sint Joris gevestigd en boven hielden Schout en Schepenen van Waddinxveen zitting. Er werd rechtgesproken en andere delicate zaken handelde men er af. Het pand stamt uit begin zeventiende eeuw. Als de drie verschillende gemeenten  bij de gemeentelijke herindeling van 1870 één gemeente Waddinxveen gaan vormen, verliest het pand zijn functie als rechthuis en wordt voortaan vergaderd in een gebouw aan de Nesse.

In later jaren vestigen achtereenvolgens ijssalon Droog en slagerij Van Tilburg zich er. Boven woont Apolonia van Heezik  de hospita van de toen nog jonge onderwijzer en ons latere erelid  J. Geel.

De rechts geparkeerde auto is waarschijnlijk van dokter Bruins Slot, die zijn auto voor het oude koetshuis heeft gestald. In dat pand heeft later Thijs van den Berg zijn taxi- annex fietsreparatiebedrijf. Thijs reed taxi in een grote slee van het merk Chevrolet maar de snelheidsmeter is waarschijnlijk nooit boven de zestig km per uur uitgekomen. Het leverde hem de bijnaam “Thijs de Slak” op.

Daarachter, met de donkere kap, stond het boerderijtje van Olie. Later zat daar  constructiebedrijf Been en nu M. Bakker, de groenteman.

Links op de foto zien we het ANWB-bord en erachter het pand van de tabakswinkel van Sonneveld. Daar ging je heen voor sigaren, shag, sigaretten en niet te vergeten: pruimtabak.

Daarnaast dan het grote pand met de rechte daklijn dat ooit de woning was van  burgemeester Tuimelaar. Nadien was kapper Bertus de Waal er gevestigd die maar één enkele stijl knipte: “de bloempotcoup”. Er stonden twee stoelen met een omklapbare leren zitting. Als zaterdags de mannen binnen kwamen om geschoren te worden werden,  nieuwtjes uitgewisseld en sterke verhalen opgedist. Bertus zeepte je in met kwast en de Vergulde Hand-zeep , zette het mes aan op een brede leren riem. Hij fatsoeneerde het haar van de klant met vaste hand terwijl hij zijn, altijd  diplomatieke, bijdrage aan de soms verhitte gesprekken bleef leveren. Zo konden de gladjanussen weer netjes en bijgepraat thuis komen.

 

Rechtsboven

De twee panden met klokgevel zijn van oudsher doktershuis geweest. Gebouwd in omstreeks 1845  en achtereenvolgend bewoond door de dokters J.P.H. Nourisse, C.W.Corts, Bruins Slot, Samplonius, E.M.L. Hemminga, J.Hemminga en tot slot J.H.Voskamp. Tot in de jaren 1970 waren het apotheekhoudende huisartsen.

Verderop kwamen de panden van bakker P. Verheul, later P. Los, garage C. Kool. groenteboer Zwijgers (nu Cammeraat) , Burgertaxi, Burger boekhandel (nu Visser), Van Erk lampekappen, Peridon schoenen , Bikker Sparwinkel (later Janus van der Sluis). Ook was hier de houtwarenfabriek van De Waal gevestigd waar stelen voor spaden , hooivorken e.d. werden gedraaid.

Aan de rechterkant, achter de eerste boom, de boerderij van Olie en daarnaast de smederij van L Verhoef die aan de weg een zgn. travalje (hoefstal) had staan waar tot omstreeks 1960 nog paarden werden beslagen. Weer verderop kleine daggeldershuisjes en daarna de boerderij van Jan Piet de Zwart. Die had Bertus Olie als buurman en dat was een waaghals op de motorfiets.

Bertus liet zich uitdagen om met zijn motor over de boog van de spoorbrug over de A 20 bij Moordrecht  te rijden. De stuntman heeft met ware doodsverachting de weddenschap gewonnen  maar het moet toch een schrikbeeld zijn om zo’n 25 meter boven de rails op een boogconstructie van zo’n zeventig cm breed te rijden.

De vaarroute die vanaf de Witte Brug voorlangs de kleine huisjes liep ging met een bocht om de smederij van L. Verhoef  heen en kwam naast het pand van J. van Heezik weer in de Kerkwegsloot.  Dat was de sluiproute vanuit Rotterdam die werd belemmerd door tal van bruggen en bruggetjes die met draaiconstructie een vrije doorvaart mogelijk moest maken.

 

Linksonder

Links zien we het bordje van de bushalte van de Citosa. De bus reed via de Kerkweg  door de Dorpstraat en Plasweg naar Zevenhuizen en o.a. Rotterdam.

Links van het haltebord de meubelwinkel van Alblas en ernaast (het pand met de vlag) de bakkerij van Willem Broer(nu van Noort)  Daarnaast kwam dan de tabakswinkel annex drogisterij van Tijsterman (nu Rip), kruidenier Van Rooyen (nu Bons) en ijzerwinkel C. Borg (nu Den Boon).

Aan de rechterzijde zien we het huis met de derde vlag dat ooit werd bewoond door ene Uitenbroek die daarachter een veestal had. De gier van de koeien liep gewoon over de staat en dat gaf een bedenkelijke situatie als je de Kerkstraat uit of in moest. De latere bestemming was galanterieën van Cees van Mourik. Tot voor kort was er een Chinees restaurant gevestigd.

Bij de lantaarnpaal was tot 1979 de melkhandel van Dirk Kool gevestigd. Nadat het pand in dat jaar was afgebrand is Dirk, die voorheen ook langs de deuren ging met losse melk en pap, met zijn zoon Gert uitsluitend gaan venten. Op deze plek heeft Burger daarna zijn boekhandel gevestigd.

Verder had je er Heemskerk voor geluid en beeld, de barbier Binnenkade die ook kleermaker was en tot hoge leeftijd met gekruiste benen in zithouding op zijn tafel zat te verstellen. In die rij zat ook het winkeltje van de gezusters Rip, die snoep verkochten.

Op de hoek met de Kerkweg zien we nog een driewielerautootje staan. Een klein vrachtautootje met één voorwiel dat  in de cabine plaats bood aan twee personen en dat nog ten hoogste driehonderd kg goederen kon vervoeren.  Het vehikel, dat gemakkelijk kon kantelen, werd de ijzeren hond genoemd.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe