Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 2: Hoek Esdoornlaan/Kerkweg-West (bij het oude kerkhof)

De realisatie van de vertelbank op deze plaats is mede mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van de Stichting H. Verheulfonds Waddinxveen.

Linksboven

Het witte gebouw links was de oude pastorie van de toenmalige Nederlandse Hervormde kerk. In 1838 kwam er een nieuw kerkgebouw bij de brug. De pastorie bleef tot 1925 in gebruik en werd daarna  een wooncomplex van vijf woningen. Ze is in 1976 gesloopt.

Het pand waar de auto staat, was van Gerrit Buitelaar van de gelijknamige autobusonderneming. Menig scholier is met de bus van Buitelaar met Koos Romeyn of Jaap Bikker als chauffeur – voor toen drie zinken dubbeltjes – op schoolreisje gegaan. Reisdoel: De Efteling, Bedriegertjes, Ouwehand of Westerbouwing.

Het volgende huis (met puntdak) was van Willem Buitelaar met daarnaast, net nog te zien, het pand van Arie Jongejan, de schoenmaker en later het Pijke.

Dan het pand achter de persoon op het trottoir. Dit was ooit van meester C.C. Regt, hoofd van de naastgelegen school die in 1930 meer naar achter werd gebouwd als Jan Ligthartschool. Het werd vervolgens bloemenzaak Van Pruisen en later even politiebureau. Nu is het weer woonhuis.

Het pand met plat dak was toonzaal en garage van meubelfabriek Modderkolk en Dijs, de fabriek stond op wat nu de Heuvelhof is.

Rechtsboven

Geheel links het woonhuis (nr. 46), gebouwd door Frederik Jan Modderkolk en later bewoond door diens schoonzoon C.P. Broer. Daarnaast  woonde M. Modderkolk, en in de lage huisjes o.a. de families Van Vliet, Haagsman en Ooms (de kuiper), IJska en Heyboer. Uiterst rechts nog een glimp van het huis waar I. Zweere, de kolenhandelaar, woonde en ook de Koninkrijkszaal van de Jehovagetuigen nog eens gevestigd was. Nu staat de apotheek er.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe