Historisch Genootschap Waddinxveen

Vergunningaanvraag 1922: verffabriek Boonstoppel

Ooit was in Waddinxveen – iets ten zuiden van de huidige Coenecoopbrug – de verffabriek van Boonstoppel gevestigd. Ook toen moest je al een vergunning voor van alles en nog wat aanvragen. Hieronder ziet u een archiefstuk uit een deelarchief van het HGW. Het is de vergunningaanvraag van de Firma Boonstoppel & Co. van 22 maart 1922.

Het gaat om een uitbreiding met motoren van de fabriek aan de Wilhelminakade, zodat er verf en Japanse lak kon worden geproduceerd. De merknaam tokion herinnert nog aan de Japanse hoofdstad. De handtekening en het briefhoofd zijn goed bewaard gebleven, alsook de getypte tekst van de gemeentesecretarie. Maar het eigenlijke verzoek is nauwelijks meer te lezen: het stuk ligt op een vel wit papier en onder een felle lamp om de tekst nog enigszins zichtbaar te maken. Het heeft jarenlang in een plastic mapje gezeten en de weekmakers in het plastic hebben de inkt opgelost. Het papier plakt helemaal; het is helaas onherstelbaar beschadigd.

Dit stuk is er bijzonder slecht aan toe. De andere stukken uit deze doos verkeerden gelukkig in betere staat. Alle archiefstukken zijn uit het plastic gehaald en in zuurvrij papier gedaan en dat weer in een zuurvrije doos, nu nog zonder nummer, maar binnenkort wordt dat anders: het hele archief van het Historisch Genootschap wordt onder handen genomen. Het verval van dit stuk is een halt toegeroepen, net als allerlei andere stukken.