Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 7: Warnaarplantsoen

Fotopaneel Warnaarplantsoen

Voorzijde

 

Linksboven

Tot ongeveer 1950 bestond het gebied  tussen Sniepweg en station, oostelijk van de spoorlijn, uit weiland waar de koeien van boer P. de Zwart graasden. Daarna kwam er een voetbalveld van Be Fair. De vereniging breidde het aantal velden uit tot vier met bijbehorende accommodatie. In de noordwesthoek begon omstreeks 1965  de tennisvereniging Be Fair en de rest van het gebied werd het Warnaarplantsoen met vijver, fontein en volière.

Aan de noordkant van het plantsoen bevindt zich de historisch zeer belangrijke Jan Dorrekenskade , een smalle strook grond  die tussen de Noordplas ( Achterofsepolder sinds 1765) ,de Zuidplas (Zuidplaspolder sinds 1838) en de Putteplas (Puttepolder sinds 1872) vanaf de Gouwe tot aan Donderdam dwars door onze gemeente lag.

 

Rechtsboven

Bij het einde van het kanaalwater ligt hier het boerderijtje van P. de Zwart aan de Jan Dorrekenskade–Oost/hoek Kanaalstraat. Het was een klein “spulletje” waar zo’n acht koetjes werden gemolken. Geheel rechts op de foto zien we nog een deel van het huis van bloemist Degenhart. Daar kon je slechts via een onverhard pad komen, dat langs de boerderij van De Zwart liep.

Langs de Jan Dorrekenskade voorbij De Zwart lag de groentetuin van Janus de Jong en aan de andere kant van de weg, er tegenover dus, de kwekerij van Adrie Oudijk waar toen ook wel meloenen werden gekweekt.

Linksonder

Even verder langs het kanaal,  ter hoogte van de huidige toegang tot het winkelcentrum, lag over het water ook de boerderij van Henk de Jong. Er was een smalle brug die naar het erf leidde, zijn land lag achter de boerderij richting Zuidkade. Aan het water zien we het  boenhok waar de melkemmers en teemsen (trechter met daarin een filter) na gebruik werden gespoeld.

De kap van de hooiberg hing tussen vier palen en kon  met een heeft (soort windas) op de juiste hoogte worden gebracht. Even verderop was nog een kleine boerderij van de familie Paul Verstoep. Deze karakteristieke  boerderij staat er gelukkig nog steeds.

Daar tegenover stond het gemaal  Van der Breggen met Daan Mansvelden als machinist. Dit gemaal sloeg het overtollige water vanuit de Zuidplaspolder in de ringvaart, het kanaal dus.

 

Rechtsonder

Hier heeft vanaf de Kanaaldijk zicht op de sportvelden van Be Fair met de kleedkamers en kantine.

De bomen  op de achtergrond staan langs de spoorlijn  en rechts zien we nog de kolenloodsen van I. van Rhijn, later I . Zweere en nog later houthandel Houtex b.v. Op deze locatie bevindt zich nu het nieuwe winkelcentrum van Waddinxveen.

Achterzijde

Linksboven
Het zwembad aan de Kanaaldijk in de Ringvaart werd naar een ontwerp van P.D. Stuurman in 1927 voor f 30.000,- (€ 13.500,-) gebouwd. Het was voor die tijd een hypermodern bad van  twintig bij tachtig meter dat beschikte over tachtig kleedhokjes, een unicum dat veel buitenlandse, zelfs Japanse aandacht kreeg.
De badmeester zag er streng op toe dat jongens en meisjes de gescheiden kleedhokjes respecteerden, maar dat viel niet altijd mee.

Rechtsboven
In de hoek was een zogenoemd kikkerbadje van zeven bij zeven voor de peuters, dan kreeg je het ondiepe voor de niet-zwemmers. Het deel tussen touw en vlonder was voor degenen die wel konden zwemmen maar nog geen zwemdiploma hadden.
Als je na een halfuurtje uit het water kwam, zaten op de haartjes van armen en benen donkere algen. Het water was af en toe best wat troebel maar… absoluut chloorvrij en ach, er werd in open water zoals bv. de Gouwe ook gewoon gezwommen en dat was nooit een punt van discussie.

Rechtsonder
Achter de vlonder die het bad verdeelde lag het diepe. Dat was bestemd voor gediplomeerde zwemmers en voor sportwedstrijden. Helemaal aan het eind waren de lage en hoge duikplank gesitueerd en langs dat deel van het bad waren geen kleedhokjes. Dan konden toeschouwers de wedstrijden goed volgen.
Badmeester R. den Haag heeft met zijn vrouw jarenlang het toezicht gehad op het reilen en zeilen van dit bad en heeft in de vroege en stille uurtjes menige snoek weten te verschalken.
Nadat er aan de Sniepweg een groot en gecombineerd binnen- en buitenbad was geopend, werd het oude zwembad aan de Kanaaldijk in 1969 gesloten. Nog in datzelfde jaar ging het in vlammen op.

Kijk dit jonge stel eens genieten in het najaarszonnetje!

Terug