Historisch Genootschap Waddinxveen

Lies van Stralen

Lies van Straalen bij de HGW-vitrines in De Kroon.

Lies van Straalen nu zelf eens het stralend middelpunt in De Kroon

Menig Waddinxvener kent Lies van Straalen (94) als kunstenaar en medeoprichter van de Waddinxveense Kunst Kring (WKK). Talloze aquarellen en tekeningen maakte hij van plekken in en om Waddinxveen. Maar ook landschappen met grote lucht- en waterpartijen van Zuid-Holland en Zeeland fascineerden hem en nodigde hem uit tot schilderen. Onder de naam Elias maakte Van Straalen gedurende vele jaren cartoons over wat er aan de hand was of mis ging in Waddinxveen. Daarbij volgde hij de plaatselijke politiek op de voet.

Van Straalen werd geboren in 1928 in Monster en bezocht gedurende twee jaar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (afdeling reclame) waarna hij commercieel medewerker werd bij verschillende bedrijven. In 1962 vestigde hij zich in Waddinxveen.

In een periode van tien jaar tijd werden er 125 cartoons van zijn hand gepubliceerd in het voormalige Weekblad voor Waddinxveen. Meer dan de helft daarvan werd gebundeld in het boek met de titel Weekblad Cartoons van Elias. Bij de officiële oprichting op 8 maart 1988 werd Van Straalen de eerste voorzitter van de WKK, tot Jaap Eling hem in februari 1992 opvolgde.

Voor zijn inspanningen voor de vereniging werd Van Straalen geëerd met een gemeentelijke oorkonde.

Deze nieuwe tentoonstelling werpt licht op aquarellen, tekeningen en cartoons die Van Straalen maakte van Waddinxveense plekken en gebeurtenissen. De tentoonstelling is dit hele voorjaar te zien op de eerste verdieping van Cultuurhuys De Kroon, tegenover de balie van de bibliotheek.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe