Historisch Genootschap Waddinxveen

Recente aanwinsten

In de rubriek Aanwinsten presenteert het Historisch Genootschap Waddinxveen afbeeldingen van voorwerpen die het door schenking, aankoop, het in bruikleen verkrijgen of op andere wijze heeft verworven.
Op deze pagina staan foto’s en beschrijvingen van zaken die onlangs in ons bezit zijn gekomen.

* Februari 2023: Trots presenteert het HGW zijn jongste aanwinst: een tilbury, gebouwd door de bekende Waddinxveense wagenbouwer Verheul. Het Historisch Genootschap kon deze aankoop financieren dankzij een schenking van het Verheulfonds.

Het paard heeft oogkleppen voor, het jonge paar gelukkig niet.

 

 

Omstreeks het midden van de negentiende eeuw werd de tilbury ontworpen door de Londense wagenmaker Tilbury. Vandaar dus.

Wilt u meer over Verheul lezen? Steek hier (glas-in-loodramen) of hier (varia) uw licht op.

 


* We schrijven mei 2021: het oude gemeentehuis wordt gesloopt, maar niet dan nadat de glas-appliqué-ramen zijn veiliggesteld.  We zoeken er nog een plaatsje voor.

Hieronder ziet u vier overzichtsfoto’s, met er tussenin steeds de details van de vier ramen.


——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

* In januari 2021 wist het Historisch Genootschap – mede door de inspanningen en een financiële bijdrage van dhr. G. Breugem – de hand te leggen op het vaandel van het voormalige St.-Aloysiuspatronaat te Waddinxveen. Wilt u meer lezen over de heilige Aloysius?

Voorkant 

Foto’s: Gerard Breugem

Bovenin het ziet u de afbeelding van een lelie, symbool van de zuiverheid, het staat er voor de zekerheid bij. Daaronder bevindt zich een afbeelding van de heilige in superplie (het witte bovenkleed, daar hebben we de lelie weer) met daaronder de toog of soutane (lang zwart kleed, hier alleen zichtbaar bij de hals en de uiteinden van de mouwen). Het St.Aloysiuspatronaat (het streepje [] is weggelaten, patroon betekent beschermheilige) was een soort r.-k. jeugdvereniging. Helemaal onderaan zien we een zonnebloem afgebeeld. De zonnebloem richt zich, zoals bekend, altijd naar het licht. Dat woord Licht moeten we in deze context misschien met een hoofdletter schrijven.

Achterkant

 


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe