Historisch Genootschap Waddinxveen

Tentoonstelling Theo den Boon

Enige tijd geleden richtte het Historisch Genootschap Waddinxveen in De Kroon aan het Gouweplein een tentoonstelling in van werk van de Waddinxveense kunstenaar Theo den Boon.

Op de eerste etage van De Kroon was in de drie vitrines tegenover de balie van de bibliotheek te zien hoe veelzijdig zijn werk is. Er zijn dromerige tekeningen en etsen van het oude Waddinxveen, zoals de Dorpstraat, de Jan Dorrekenskade en het gebied rond de Hefbrug. Maar er zijn ook grotere en kleinere doeken in de stralende en pittige kleuren geel, oranje en rood, afgewisseld met blauw, die hij zonder vast omlijnd plan maakte in zijn eigen kenmerkende abstract expressionistische stijl. Ertussen ligt een aantal penselen en paletmessen dat hij  gebruikte. Ook worden er twee geglazuurde borden getoond, door Den Boon ontworpen voor restaurant Bibelot. Verder zijn er boeken met zijn schilderijen te bewonderen en een van zijn dichtbundels: Achtertuin.

Theo den Boon werd in 1941 geboren in Gouda, genoot zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam en bezocht vervolgens de Vrije Academie in Den Haag. Vanaf 1962 werkte hij in Waddinxveen. Den Boon was erg productief en exposeerde vanaf 1968 veel in binnen- en buitenland. Daarnaast won hij de Kunstprijs van de stad Gouda en de Geert Bouwmeester Kunstprijs. In 1970 opende hij samen met zijn vrouw Henny de eerste galerie in Waddinxveen: Galerie 58 in de Dorpstraat. In 2018 overleed hij op 77-jarige leeftijd.

De tentoonstelling is (tijdens de openingsuren) te zien in de vitrines tegenover de balie van de bibliotheek op de eerste etage van De Kroon. Hieronder een impressie.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe