Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 5: Passage (naast gebouw “Sleutelkwartier”)

De realisatie van deze vertelbank is mede mogelijk gemaakt door een royale bijdrage van de voormalige Ondernemersvereniging Passage.

Voorzijde

Linksboven

In 1951 werden aan de toenmalige Kerkweg twee nieuwe winkels gebouwd. Dat was het begin van de Passage. Het ontstaan van deze straat was reden de bestaande naam Kerkweg te vervangen door twee nieuwe namen: Kerkweg-West en Kerkweg-Oost. Sinds de afbraak van een aantal panden in de Passage kun je b.v. vanaf de Dorpstraat weer zien, dat de Kerkweg één rechte weg is met uitzicht op de Hefbrug.

In de winkel links was herenmode N.E. Mulder gevestigd en in de rechter dameskapsalon H. Doeleman. Het was voor Waddinxveen een opzienbarende gebeurtenis, de opening van deze twee moderne winkels.

Het naastliggende kavel tót de pastorie van Ds. J. Snoey bleef nog even onbebouwd en zie: de gereformeerde kerk heeft nog zijn toren. Vindt u hem mooi? Of is-ie terecht afgebroken?

Rechtsboven

Door de uitbreiding met nog zeven winkels in 1960 wordt de winkelstrip met boekhandel Veldwijk, Nooteboom fotografie, Van der Wal speelgoed, bakkerij Van den Berg, de Spar, Kranenburg & De Bruin radio en t.v, Kooyman woninginrichting en een Jaminwinkel nu echt een Passage. De sloot langs de Kerkweg heeft zijn functie als vaarverbinding intussen verloren. Hij zal later gedempt worden en bebouwd met nog meer winkels, die in 2016 zijn afgebroken.

Linksonder

Dit karakteristieke pand van Spijsfabriek C.P. Broer stond aan de Kerkweg tegen het Stationsplein. Het werd in 1906 gebouwd als stoelenfabriek Excelsior van Radder maar dat bedrijf ging ten onder omstreeks 1922. Een jaar later kocht Broer het gebouw, ter vervanging van zijn fabriekje dat hij had bij zijn woonhuis aan de Noordkade. In de jaren 90 werd het bedrijf verplaatst naar Coenecoop. Ja, en wat gebeurt er dan? Slopen! Dat was in 1996.

Rechtsonder:

In 1975 zijn de winkels aan de Noordzijde van de Kerkweg gebouwd. Het gebied waarop deze winkels kwamen was voorheen een lange rij eenvoudige huisjes die De Stroobuurt werd genoemd. Met een supermarkt, schoenen, lampen, dameskleding, muziek, sportartikelen en een reisbureau had de Passage nu een breed aanbod voor winkelend Waddinxveen.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe