Historisch Genootschap Waddinxveen

Vertelbank 12: hoek Plasweg/Arie Kempkesweg

Voorzijde

Linksboven

Begin 1885 wordt in Ammerstol – als derde zoon van een timmerman – Pieter Dirk Stuurman  geboren. Hij treedt qua beroep in de voetsporen van zijn vader, trouwt in 1909 en krijgt een aanstelling als timmerman-opzichter in Westzaan. Als kort na de geboorte van zijn enige zoon zijn vrouw overlijdt, keert hij terug naar Ammerstol alwaar zijn ouders de zorg en opvoeding van de jongen op zich nemen.

Pieter zelf verhuist naar Waddinxveen, treedt opnieuw in het huwelijk en gaat aan de Brugweg in een nieuw, voor hem gebouwd huis wonen. Daar begint hij ook het architectenbureau dat later uitgroeit tot Stuurman en Partners.

P.D. was naast zijn arbeid als architect (toen nog een vrij beroep) liefhebber van paarden en pony’s. Die laatste hield hij tot op hoge leeftijd  onder de gewijde zorg van Gait Kortlever in een weiland bij zijn later gebouwde bungalow aan de Brugweg.

Zijn doorbraak als ontwerper kwam na zijn adviezen over het herstel van de fundatie van de toenmalige gasfabriek aan de Henegouwerweg. Internationale belangstelling kwam er na de opening van het zwembad aan de Kanaaldijk dat naar zijn ontwerp is gerealiseerd. Zelfs uit Japan kwam een delegatie om kennis te nemen van zo’n modern zwembad met diverse faciliteiten waaronder een deel met wedstrijdafmetingen.

Stuurman heeft tal van markante bouwwerken ontworpen die uitblinken in degelijkheid. Zo kwamen van zijn hand: de Muloschool aan de Kerkweg, de Willem-Alexanderschool aan de Oranjelaan, de Gereformeerde Kerk aan de Kerkweg, openbare scholen aan de Kerkweg-West en -Oost, de Dobbelmannfabriek aan de Noordkade, diverse andere kerken, watertorens in Bergambacht en Moordrecht en vele andere huizen en gebouwen.

Een aantal door hem ontworpen gebouwen heeft inmiddels de monumentenstatus gekregen. Voor zijn bijzondere werk en maatschappelijke betrokkenheid bleek veel waardering. Zo werd hij in 1961 geëerd met de Zilveren Eremedaille van Waddinxveen.

Pieter Dirk Stuurman bleef tot zijn dood betrokken bij het bureau maar droeg in 1961 de leiding ervan over aan T.W. Verwey. Stuurman overleed op 20 juni 1965 en werd in Bilthoven bij zijn tweede vrouw bijgezet.


Cultuurhistorie van de Parel aan de Gouwe